Honden in de zorg

Met name in de thuiszorg, is het elke keer weer een raadsel waar je terecht komt en wat je aantreft.

Ohjeeee! Een bord met: ”Pas op! Hier waak ik!”. Blaffende honden achter de voordeur, blaffende honden buiten bij het hek. Dan denk je: ”Wat voor hond zullen deze mensen hebben?” en/of ”Hij is toch wel lief?”. 

Afbeeldingsresultaat voor pas op hier waak ik Waakbord 08 Duitse Herder 20x25cm

 

Huisdieren in de thuiszorg

Ik denk voor niemand niet onbekend. Je moet voor het eerst naar een cliënt en eenmaal als je er bent, kom je er achter dat deze cliënt een hond heeft. Bij aankomst blaft hij nogal en wat moet je nu doen? Welke afspraken kun en mag je maken met een cliënt?

 

Afspraken

Maak duidelijke afspraken met de cliënt en laat deze vaststellen in het zorgleefplan, zorgdossier of zorgovereenkomst. 

  • Bespreek van te voren bij een intakegesprek de huisregels van de organisatie door met de cliënt
  • Zet alle afspraken vast in het zorgdossier en zorgovereenkomst
  • Vraag of de cliënt de hond in een andere ruimte kan als jij als zorgverlener komt
  • Vraag of de cliënt misschien de hond in een bench kan doen als jij zorg komt verlenen

 

Wat als een cliënt weigert zich aan de afspraken te houden?

Wanneer een cliënt weigert zich te houden aan de gemaakte afspraken of adviezen, kun je de cliënt de gevolgen kenbaar maken. Leg bijvoorbeeld aan de cliënt uit dat wanneer jij de cliënt moet injecteren en de hond tegen jou of de cliënt opspringt, je uit kan schieten met de naald, de cliënt verkeerd kan injecteren of onnodig pijn kan doen. Leg uit dat het voor zowel jou als de cliënt niet veilig is. 

Indien de cliënt zich niet aan de afspraken houdt, kan je deze weigeringen vastleggen in het zorgdossier en hiermee naar je leidinggevende gaan. Samen kun je dan kijken naar een passende oplossing. Kom je er samen niet uit, dan mag en kan de zorg gestopt worden vanwege gegronde redenen. Dit heeft te maken met het niet houden aan de afspraken in het dossier/zorgovereenkomst. 

 

Is zorg voor huisdieren onderdeel van thuiszorg?

”Ach zuster, kunt u mijn hondje even uitlaten?” , ” Zuster, wilt u Max even zijn brokjes geven?”.  Het is ons allemaal denk ik wel eens gevraagd. Wat doe jij? Geef jij die ene keer de hond eten? Laat jij voor deze ene keer de hond uit?

Nee, de verzorgende of verpleegkundige is niet verantwoordelijk voor de zorg van het huisdier. Slechts enkel voor de zorg van de cliënt dat vastgesteld staat in het zorgleefplan. Je mag dan ook altijd de cliënt hierop aanspreken. 

 

Huisdieren in een verpleeghuis

Het verschilt per instelling of er een huisdier mag worden gehouden. In de meeste gevallen is er een verbod voor het hebben van een huisdier in een zorginstelling. 

 

Soort huisdier

De mogelijkheden zijn vaak afhankelijk van het soort huisdier. Zo is een hond, die ook in de gemeenschappelijke ruimtes komt, veel ingrijpender dan een vogeltje op een eigen kamer. De meeste instellingen bekijken per situatie wat wel en niet is toegestaan. Het is meestal geen probleem dat huisdieren op een eigen kamer worden gehouden. 

 

Verzorging van het huisdier

De cliënt is zelf verantwoordelijk voor het verzorgen van het huisdier. Als de cliënt er niet meer voor kan zorgen, dan zijn familieleden of vrienden verantwoordelijk voor de verzorging. De cliënt mag niet verwachten dat het zorgpersoneel of begeleiding deze zorg op zich neemt. 

 

Richtlijnen en adviezen

Het landelijke informatiecentrum gezelschapsdieren, geeft informatie en adviezen over huisdieren in de zorg.

Lees er hier alles over: https://www.dwangindezorg.nl/dementie/vrijheden/huisdieren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *