Indicatie bij zuurstoftoediening, niet alleen bij een te lage saturatie!

Wanneer wij tijdens onze bijscholing de vraag stellen wat een indicatie (reden) kan zijn voor zuurstoftoediening wordt vaak alleen een te lage saturatie en COPD genoemd.  Maar helaas is dit niet helemaal waar. Er zijn nog meer indicaties.

 

Wat is zuurstof

Zuurstof is een gas dat essentieel is voor ons bestaan. Zonder zuurstof kan ons lichaam niet functioneren. Een mens kan maar een paar minuten zonder zuurstof. Zuurstof is dus onontbeerlijk voor elke basisactiviteit in het lichaam, zoals het verbranden van voedsel en het ‘werk’ van spieren en hersenen. Bij deze activiteit komen afvalstoffen vrij, zoals koolzuur.

De zuurstof die we inademen, komt via de longen in het bloed en gaat met het bloed naar de plaatsen waar energie nodig is.

De longen zorgen er ook voor dat het overtollige koolzuur (CO2) uit het bloed komt en uiteindelijk wordt uitgeademd. Mensen kunnen maar enkele minuten zonder zuurstof, daarna raken de hersenen onherstelbaar beschadigd.

 

Verschijnselen van zuurstoftekort kunnen zijn:

 • Kortademigheid in rust en bij lichte inspanning
 • Sufheid, vergeetachtigheid, verwardheid
 • Gevoel van zwakte en krachteloosheid
 • Blauwe huidskleur, vooral de vingers, nagels en lippen
 • Hoge pols- en ademhalingsfrequentie
 • Angst

 

Indicaties voor zuurstofbehandeling zijn:

 • Onvoldoende werking van de longen (respiratoire insufficiëntie), bijvoorbeeld (verergering van) astma of COPD , longontsteking
 • Onvoldoende zuurstoftransport door het bloed, bijvoorbeeld bij (acuut) hartfalen, allergische reacties
 • Chronisch zuurstoftekort in rust, bijvoorbeeld bij ernstige COPD
 • Soms: verlichting van benauwdheidsklachten bij cliënten in de terminale fase

 

PAS OP MET ZUURSTOF GEVEN AAN EEN COPD PATIËNT!

Wij reageren op het zuurstof gehalte in het bloed , maar iemand met COPD reageert op het CO2 gehalte. Bij teveel zuurstof krijg je dus last van zuurstofopstapeling met verschijnselen als hoofdpijn, duizeligheid, suf en dit leidt uiteindelijk tot de dood. Daarom mag iemand met COPD maar tot 2 liter zuurstof krijgen en alleen als het echt niet anders kan.

Schrijft de arts meer zuurstof voor bij een patiënt met COPD, herinner dan de arts er altijd even aan dat het gaat om een COPD patiënt. Ook artsen kunnen soms dingen vergeten. Het is jouw taak al verzorgende/verpleegkundige om tijdig te signaleren en te rapporteren.

 

 

Veiligheid

Roken

Als je rookt, is het noodzakelijk om daarmee te stoppen. Zuurstof is namelijk erg brandbaar. Bovendien heeft extra zuurstof geen effect als je rookt. Zorg dat anderen niet bij jouw in de buurt roken.

Gasfornuis

Het is veiliger om geen gasfornuis in huis te hebben als je zuurstof gebruikt. En denk aan het brandgevaar van kaarsen en waxinelichtjes.

Vette zalf

Het gebruik van vette zalf op uw huid dichtbij de neus geeft ook kans op brandgevaar. Kijk hier dus mee uit. Informeer bij de apotheek naar carbomeerwatergel. De arts zal alle regels met de cliënt bespreken en geeft tips voor een goede behandeling.

 

 

Toedienen van zuurstof

Zuurstof kan op verschillende manieren toegediend worden.

De meest voorkomende zijn:

–       Via een zuurstofcilinder

–       Via een zuurstofconcentrator

 

Bijwerkingen van zuurstoftoediening

 • De zuurstof kan het slijmvlies van de luchtwegen uitdrogen.
 • Het slijmvlies kan geïrriteerd raken. Je kunt deze irritatie voorkomen met een ‘bevochtiger’.
 • Bij mensen met een gevoelige huid kan het zuurstofslangetje plaatselijk irritatie geven.
 • Gebruik van te veel zuurstof kan tot klachten leiden. Een remming van de ademhaling en een ophoping van koolzuur in het bloed kunnen uiteindelijk zorgen voor hoofdpijn, prikkelbaarheid, slaperigheid en bewustzijnsstoornissen. Gebruik dus nooit op eigen houtje meer zuurstof per minuut dan voorgeschreven is op het doktersrecept.

 

Heb jij al lang geen zuurstof meer toegediend? Kom dan eens naar onze bijscholing en maak jezelf weer bekwaam in het klaarmaken en toedienen van zuurstof!

 

Meer informatie opvragen? Dat kan altijd!

Vul hieronder het contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op!

 

 

 

Bronnen

www.vilans.nl

www.longfonds.nl

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.