fbpx

Acetylsalicylzuur – oplossen in water!

Acetylsalicylzuur

Acetylsalicylzuur (ook wel aspirine genoemd), in een dosering onder de 300 mg, is een antistollingsmiddel. het gaat de vorming van bloedstolsels in de bloedvaten tegen.

Artsen schrijven het voor na een hartinfarct, beroerte of TIA, bij angina pectoris, bij verhoogde kans op trombose en bij bepaalde hartritmestoornissen.

Door Acetylsalicylzuur dagelijks te slikken, verklein je de kans dat een hartinfarct of TIA terugkomst.

Maar hoe moet je nu op de juiste manier Acetylsalicylzuur innemen?

 

Praktijk

De praktijk wijst helaas uit, dat de meeste mensen niet goed op de hoogte zijn van de juiste inname bij Acetylsalicylzuur. De één kauwt er op, de ander slikt hem heel door en een volgende lost hem op in het water. Wij geven je het juiste antwoord!

 

Oplossen in water!

Gebruik Acetylsalicylzuur altijd precies zoals de arts of apotheker het voorschrijft. Twijfel je over het juiste gebruik, neem dan altijd contact op met een arts of apotheker.

Doe de tablet in water (1/2 glas) en laat hem uiteen vallen. Roer goed door en drink daarna de opgeloste tablet met water op.

De tabletten kun je het beste `s morgens op de nuchtere maag innemen of tenminste een half uur voor de maaltijd om zo snel mogelijk effect te hebben.

 

Waarom oplossen in water

Als acetylsalicylzuur lang in de slokdarm achterblijft, kan het de slokdarm beschadigen. Los daarom de tablet of het poeder op in een glas water. Spoel het glas daarna na met een beetje water en drink dat ook op.

 

Hoe herken ik dat tabletje tussen alle andere?

Vaak hebben ouderen een baxtersysteem voor de medicatie. Maar hoe herken ik nu dat tabletje?

 

Het Acetylsalicylzuurtabletje is gemakkelijk te vinden en is te herkennen aan:

 • De 80 (van 80mg) die op de achterkant van de tablet staat

 

Conclusie

Lees altijd eerst goed de bijsluiter, bij twijfel raadpleeg dan altijd een arts. En voor in de toekomst…. altijd de acetylsalicylzuur oplossen in water!

Reacties ( 2 )

 • Scam

  Zou ik hem ook in een capsule kunnen stoppen ipv oplossen in water ( zelfs opgelost tast het me tanden een beetje aan ) of krijg je dan niet de juiste werking ?

  • Daphne Brouwer

   Goedenavond,
   Het is niet toegestaan zelf te beslissen hierover. Ik zou adviseren hierover contact op te nemen met de apotheek. Zij kunnen je vast verder helpen met deze vraag.

   Met vriendelijke groet,
   Daphne Verbeet
   Algemeen directeur Zuster-055

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.