De eeuwige discusie omtrent de veilige naalden

Iedere keer is het weer raak op de Facebookpagina’s van verzorgende en verpleegkundige. De eeuwige discussie om de veilige naalden. ”Wij gebruiken geen veilige naalden, dat is het beleid van onze organisatie” , ”Niet alle zorgverzekeraars vergoeden de veilige naalden, dus wij hebben ze niet”, ”Het is afhankelijk van wat er geleverd wordt”

Nou lieve lezers… dat is het absoluut niet hoor!

 

Sinds 2013 verplicht om veilig materiaal te gebruiken

Volgens de EU-regelgeving moet aan alle medewerkers in de zorg een veilig naaldensysteem beschikbaar worden gesteld. Hiermee worden prikaccidenten voorkomen wat de kans verlaagt om besmet te worden met infectieziekten zoals hepatitis B en HIV. Ook de verzorgende die bij de zorg voor een cliënt is betrokken moet beschikking hebben over een veilig naaldsysteem.

 

Om welke naalden gaat het precies?

  • Naalden voor insulinepennen
  • Lancetten voor bijvoorbeeld het bepalen van bloedglucosewaarden
  • Injectienaalden
  • Infuusnaalden

 

Worden de veilige naalden vergoed?

Als iemand in de thuissituatie medicatie via injectie toegediend krijgt door thuiszorgmedewerker of verpleegkundige, dan wordt zowel de medicatie als het veilige naaldsysteem vergoed vanuit de basisverzekering. Dit geldt ook voor pennaalden voor insuline toediening en lancetten voor bloedglucosemetingen. Ook wanneer de mantelzorger injecteert, wordt het veilige naaldsysteem vergoed.

 

Als deze niet vergoed wordt, wat moet ik dan doen?

Wanneer een cliënt niet meer in staat is om zichzelf een injectie toe te dienen en dit door professionele zorg of mantelzorg gedaan moet worden, zal de huisarts op het recept/uitvoeringsverzoek vermelden dat hierbij ook een veilig naaldsysteem geïndiceerd moet worden. De apotheek kan dit, net als het reguliere naaldsysteem, bij de zorgverzekeraar declareren. Je mag en kan altijd de arts of apotheker hierop aanspreken en naar de Europese richtlijnen verwijzen. 

 

 

Hoe zien nou die veilige naalden eruit?

Hieronder slechts wat voorbeelden van veilige naalden.

Afbeeldingsresultaat voor veilige injectie naalden         

 

Werk jij niet met veilige naalden op het werk? Twijfel dan niet en ga met de richtlijnen naar je leidinggevende. Ga erover samen in gesprek en zorg ervoor dat de veiligheid van jou en de cliënt, patiënt, bewoner wordt gewaarborgd. 

 

 

 

Bron: Nursing

Bron: RIVM

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *