December

December

De decembermaand is al weer begonnen en het Sinterklaasfeest is achter de rug. Uit ervaring weet ik inmiddels hoe je rondom 5 december de mensen met dementie kan verwennen. Op mijn werk komen mensen met dementie die nog thuis wonen. Soms zijn zij al verder in het proces, soms is het nog in de beginfase.

Pakjesochtend

Sinterklaas vieren, het hoeft niet ingewikkeld. We kopen passende cadeautjes en maken persoonlijke gedichten. Deze aandacht is al genoeg. Dat bleek ook deze week maar weer. Twee groepen hebben we voorzien van een gezellige pakjesochtend. Iedere bezoeker mocht een cadeautje uit de mand pakken voor een ander. Het feit dat de één op deze manier een cadeautje aan een ander kan geven, is al heel bijzonder!

Mooiste cadeau

Het mooiste wat mij opviel was de blijdschap, warmte, de humor die opkwam, de lach maar ook de traan. Humor? Jazeker. Onze bezoekers zaten zó te genieten dat het beste in hen naar bovenkwam. Zo mocht Klaas een cadeautje aan Piet geven. Ze zaten naast elkaar. Klaas pakte het cadeautje om naar Piet te lopen, maar… liep vervolgens een hele rond om de tafel met 10 personen. Ondertussen zei hij: “Je weet het niet, je weet het niet” en iedereen keek afwachtend wat er gebeuren ging. Inmiddels kwam Klaas bij zijn eigen stoel aan, ging dus naast Piet zitten en gaf nu Piet het cadeau. Een rondje lopen en iedereen voor de gek gehouden; iedereen lach in een deuk en applaus volgde.

Hoger niveau

En neem nu Karel, met zijn toenemende woordvindingproblemen. Hij blijkt gek op dit spektakel en klom in een hoger level. Hij maakte grapjes en opmerkingen die gevat waren en we zagen een Karel van een heel ander kaliber. Trees huilde een beetje bij een mooi gedicht, van ontroering en vooral van trots. En Ina genoot ook enorm. Ze reageert altijd een beetje nerveus en is heel gevoelig voor sfeer. Toen zij het cadeautje kreeg en het persoonlijke gedicht voorlas, was ze zichtbaar geraakt. Haar reactie: “Dit is echt. En dat raakt mij enorm.”

Van waarde zijn

Wat ik maar wil zeggen is; blijf kijken naar de mens met dementie en niet naar de ziekte. Ken je cliënten/bewoners en haak in op “van waarde zijn”. Dat is wat wij deden; onze bezoekers voelden weer meer eigen waarde en hebben genoten van onze oprechte aandacht. Als je dementie hebt moet je vaak/voortdurend op de tenen lopen. Het gevoel van falen ligt op de loer. Vaak lukt iets ook niet meer, waardoor je het dan maar niet meer doet. Aan ons de eer en de rol om mensen met dementie vooral goede momenten te bezorgen. Veiligheid bieden door begrip en oprechte aandacht, dat is heel belangrijk.

Hulp

En als we merken dat iets te ingewikkeld wordt, want dat kan, dan proberen we hulp te bieden waardoor iemand niet faalt. Bijvoorbeeld bij het voorlezen van een gedicht; sommige mensen kunnen dit niet meer (zo goed). Zet dan in op begeleiding en structuur aan bieden. Zo kan iemand toch nog meedoen en genieten van deze persoonlijke tekst.

Feestdagen

Nu ook de feestdagen al weer voor de deur staan, is het wel zinvol om na te denken wat je wilt gaan doen met je naaste met dementie. Vaak wordt veel visite, een kerstdiner of nieuwjaarsdag te druk gevonden. Mensen met dementie overzien het overzicht niet, omdat de structuur van de dag en van de omgeving is weg. Daarnaast zijn er te veel prikkels die niet meer gefilterd kunnen worden. Er zijn veel mensen en er is veel lawaai. Om je naaste goed te kunnen helpen heb ik een tip: Spreek met de andere gasten (familie) af dat jullie die dag om een uur de rol als buddy op je neemt. Je gaat bent dan een uurtje de rol als begeleider op je nemen; je biedt structuur, legt dingen uit en geeft dus persoonlijke aandacht en rust. Zo kan iemand met dementie veel meer rust bewaren omdat er iemand persoonlijk even ondersteunt.

 

Geschreven door: Heidi Nusselder, eigenaresse bij Breininzicht.

Breininzicht: Trainingen, workshops en lezingen rondom dementie.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

WhatsApp ons