Dementie, onbegrepen gedrag.. wat is dat nou eigenlijk?

Mensen met dementie doen soms dingen die je niet begrijpt. Dit gedrag noemen we ook wel ”onbegrepen gedrag”. Zo’n 80 tot 90 procent van de mensen met dementie vertoont vroeg of laat ander (problematisch) gedrag. Onder onbegrepen gedrag valt al het gedrag van de persoon met dementie dat door deze persoon zelf en/of zijn omgeving als moeilijk hanteerbaar wordt ervaren.

Voor onbegrepen gedrag worden verschillende termen gebruikt zoals probleemgedrag, moeilijk hanteerbaar gedrag of veranderend gedrag. Het kan gaan over klagen, repetitief gedrag, (nachtelijke) onrust, loopdwang, snel(ler) boos, argwanend, apathisch en agressief gedrag. Om goed met het gedrag om te gaan, is het van belang het gedrag te begrijpen. Pas als je de oorzaak van het gedrag achterhaalt, kun je de juiste aanpak of behandeling kiezen.

 

Oorzaken van onbegrepen gedrag

Oorzaken van onbegrepen gedrag zijn bijvoorbeeld dat mensen zich lichamelijk niet lekker voelen en dat niet kunnen uiten, dat ze bepaalde onvervulde behoeften hebben of dat de omgeving niet goed op hen reageert of te weinig uitdagend is. 

De gedragsproblemen kunnen geleidelijk ontstaan of plotseling optreden. Het verloop van onbegrepen gedrag is niet te voorspellen. Het gedrag kan erger worden, redelijk stabiel blijven, maar ook spontaan verminderen. Dementie verloopt bij iedereen anders. En daarnaast is natuurlijk ook elke persoon verschillend.

In hoeverre gedrag als een probleem wordt ervaren is afhankelijk van de context en van de waarneming en verwachtingen van de betrokkenen. Belangrijk is om als zorgverlener altijd op zoek te gaan naar de oorzaak van onbegrepen gedrag. Zo kan het zijn dat iemand niet meer wil eten omdat hij pijn heeft aan het kunstgebit of zijn schoenen niet meer aan wilt omdat deze knellen. Soms is de oorzaak echter lastiger te vinden.

 

Scholing Dementie, onbegrepen gedrag

Op 8 november aanstaande, organiseert Zuster-055 in samenwerking met Heidi Nusselder-Geurts, eigenaresse van Breininzicht een scholing ”Dementie, onbegrepen gedrag”.
Inhoud scholing;
  • Dementie; wat is dementie, kenmerken en gedrag
  • Eigen regie en dementie, wat als je zelf niet meer kan of mag beslissen?
  • Wat is onbegrepen gedrag
  • Hoe ga je daarmee om? Stappenplan en omgangtips
  • Aandacht voor woon- leefomgeving van cliënt
  • Aandacht voor de persoonlijke factoren van cliënt
Daarnaast bestaat deze scholing uit veel interactie, opdrachten en oefeningen!
Kom jij ook?
Meer informatie en aanmelden
⬇️⬇️⬇️⬇️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

WhatsApp ons