Waar moet de Fentanyl pleister in weggegooid worden? Je leest er in deze korte blog meer over!

Fentanyl is een morfineachtige pijnstiller (opiaat). Het heeft een sterke pijnstillende werking. Wij verwisselen allemaal wel eens een Fentanyl pleister/transdermale pleister, maar waar mogen wij deze eigenlijk weggooien? Veelal belandt deze in de huishoudelijke container, maar mag dit eigenlijk wel? Vilans geeft hieronder het antwoord op deze vraag!

 

Waar moet de gebruikte Fentanyl pleister worden weggegooid?

Vilans zegt het volgende over het weggooien van een transdermale pleister:

  1. Vouw de pleister dubbel met de plakranden naar elkaar toe en druk ze samen.
  2. Gooi de pleister in de container voor klein chemisch afval (KCA).

 

Er zijn uitzonderingen!

Oude medicijnen of injectienaalden kunnen ingeleverd worden bij het milieubrengstation, of, afhankelijk van de gemeente waar je woont, in de klein chemisch afval-box of bij de apotheek.

Sommige afvalindustrieën hebben samen met de gemeente en apotheken hier afspraken over gemaakt. In deze gemeentes is het mogelijk om oude medicijnen of injecties in te leveren in een naaldenbeker, container of afgesloten bak bij de apotheek. De oude geneesmiddelen en naalden worden opgeslagen in speciale vaten. Deze worden opgehaald bij de apotheek en naar de juiste bestemming gebracht om gescheiden en verwerkt te worden.

 

Conclusie

Heb jij een cliënt die gebruik maakt van een transdermale pleister? Check dan altijd of er een naaldenbeker, KCA bak of andere dichte bak aanwezig is. Is deze er niet? Vraag er dan één aan bij de apotheek of gemeente!

 

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

WhatsApp ons