In je huidige werk ga je dagelijks met zorgvragers om die medicatie gebruiken. Je zult zelf ook medicatie moeten uitzetten en toedienen. Daarom is het erg belangrijk dat je weet welke medicatie jouw zorgvrager gebruikt, wat die doen en wat de bijeffecten zijn. Ook zul je de juiste toedieningsvorm moeten hanteren. Met medicatie moet je uiterst zorgvuldig omgaan. Het kan grote gevolgen hebben als je iemand de verkeerde medicatie geeft, of een verkeerde dosis. Bovendien ben je aansprakelijk als je een fout maakt.
Inhoud Cursus
Algemeen
Wat zijn medicijnen
Waarvoor worden medicijnen voorgeschreven
Medicijnvoorschriften
Wat doen medicijnen in het lichaam
Werking en bijwerkingen van medicijnen
Wisselwerking tussen medicijnen
Medicatieveiligheid
Wat is het
Wat is het doel
Oorzaken medicatiefouten
De zes veilige principes
Medicijngroepen
Welke medicijngroepen zijn er
Wat doet welk medicijn
Medicijntoediening, wegen en wijze
Welke medicijnvormen zijn er
Wanneer kies je voor welke vorm
Hoe dien je medicijnen toe
Hoe neem je medicijnen in
Voor wie is deze cursus
Deze cursus is voor iedere zorgverlener vanaf niveau 2! LET OP : Iedere zorgorganisatie bepaalt zelf of het certificaat ook voor niveau 2 geldend is.Â
Niveau cursus
Deze cursus is ontwikkeld en gemaakt op deskundigheidsniveau MBO 2.
Wat is het doel van deze cursus
Het doel van deze cursus is het vergroten van kennis met betrekking tot medicatieveiligheid en medicatieverstrekking. Na deze cursus weet jij alle medicatiegroepen te benoemen, weet jij wat de zes veilige principes inhouden en hoe je deze kunt toepassen in de praktijk. Na deze cursus ben je volledig bekwaam om medicatie uit te zetten, aan te reiken en toe te dienen.
Studiebelasting
Deze cursus is in totaal 6 uur lang. Voor deze cursus is geen specifieke voorbereiding nodig
Accreditatie
Deze cursus heeft accreditatiepunten bij het kwaliteitsregister van V&VN.
Certificering
Na afloop van deze cursus, ontvang je een certificaat van bekwaamheid. Deze is twee jaar geldig.
Presentatie
Pennen is goed, maar wij hebben nog veel liever interactie met elkaar! En om goed met elkaar in gesprek te kunnen gaan, zorgen wij ervoor dat je niet veel hoeft mee te schrijven. Na afloop van de cursus krijg je samen met je certificaat de gehele presentatie van deze dag toegestuurd.
Verschil tussen bevoegd en bekwaam
Lijkt jou nu deze cursus wat, maar twijfel je nog hoe het nu met de bevoegd en bekwaamheid zit? Misschien heb je dan iets aan deze onderstaande informatie.
Bevoegd
Je bent als zorgverlener bevoegd als je de handeling mag uitvoeren. Dit kan bijvoorbeeld jouw diploma Verzorgende IG of Verpleegkundige zijn. Je hebt voor de handelingen geleerd en hebt jouw opleiding met succes afgerond. Je hebt een diploma passend bij jouw beroep en daarmee ben je dan bevoegd. Het kan ook dat een organisatie bepaald of jij een handeling mag uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan het aanreiken van medicatie. Je moet dan wel een bijscholing gevolgd hebben en een certificaat kunnen aantonen.
Bekwaam
Iedere zorgverlener is zelf verantwoordelijk voor het op peil houden van zijn bekwaamheid en zijn of haar handelen. Daarnaast is het aan de organisatie waar jij werkt om te bepalen of jij nog bekwaam bent. Ben jij zzp-er? Dan bepaal jij zelf wanneer jij bekwaam bent. Wel kan een opdrachtgever waarvoor jij werkt hier eisen aan stellen.
Wanneer ben je nu bekwaam? Je bent bekwaam als:
Je de handeling, vaardigheid beheerst
Je de kennis hebt en weet waarover je het hebt
Je de risico’s en gevolgen van de handeling kunt benoemen
Je kan reageren op onvoorziene situaties
Je aan kan tonen dat je de handeling nog met regelmaat uitvoert