fbpx

Hartpatiënten en warmte – Sabbelen op ijsklontjes!

Nationale hitteplan

Vanaf vandaag is het nationale hitteplan weer van kracht. Voor mensen met een kwetsbare gezondheid kan dit tot problemen leiden. Ook mensen in goede gezondheid kunnen met deze temperaturen klachten krijgen.

 

Het hart heeft veel te verduren met deze tropische temperaturen

Met deze warme temperaturen krijgt ons hart het zwaar te verduren; slapeloze nachten en overmatig transpireren zorgen bij velen voor vermoeidheid. Voor mensen met hartfalen is deze warme periode extra moeilijk.  Het is landelijk al een opgave om te zorgen voor een goed waterbeleid, maar voor patiënten met hartfalen is het echt een hele uitdaging om deze warme periode goed door te komen.

 

Waarom vormen patiënten met hartfalen een risicogroep tijdens de hittegolf? 

Het is een feit dat het hart harder moet werken in een warme omgeving, ook bij gezonde mensen. Maar waar een gezond hart dat extra werk wel aan kan, kan een hart met een verminderde pompfunctie het niet meer bijbenen. Dat kan de klachten – zoals vermoeidheid, kortademigheid en flauwvallen verergeren.

 

 

Vochtbeperking

Veel patiënten met hartfalen hebben een vochtbeperking. Dat wil zeggen dat je bijvoorbeeld per dag maximaal anderhalve liter vocht mag drinken. Vooral voor deze groep is de hittegolf een beproeving. Drinken ze vanwege de hitte toch teveel, wat best te verklaren is, dan kan zich vocht achter de longen ophopen, met alle gevolgen van dien. Zijn hartpatiënten te streng met het houden aan hun vochtbeperking, dan ligt uitdroging op de loer. Dat wil je ook niet. Het gevaar van uitdroging is nog groter voor patiënten die ook nog plastabletten gebruiken, en dan zijn er redelijk veel. Die pillen helpen het teveel vocht af te voeren. Ben je hartpatiënt en gebruik je plastabletten, raadpleeg dan altijd je huisarts of cardioloog om te overleggen of het wel raadzaam is deze met hoge temperaturen te nemen.

 

Sabbelen op ijsblokjes!

De cardiologen van het Catharina Ziekenhuis geven een grote en goeie tip mee: Laat hartpatiënten sabbelen op ijsklontjes. Je krijgt  dan steeds kleine beetjes vocht binnen, maar het verkoelt wel voor een langere tijd.

 

 

Bron: 

  • Het groene hart ziekenhuis
  • Hartstichting Nederland 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.