Incontinentie bij ouderen

Incontinentie bij ouderen

Dit is Hendrik Groen. In een dagboek beschrijft Hendrik zijn leven in een verzorgingshuis in Amsterdam-Noord. Hieronder een fragment uit seizoen 1, aflevering ´´april´´. Hendrik moet aan de luiers en dat valt hem zwaar. Veel ouderen krijgen te maken met incontinentie. Van de ouderen die te maken hebben met ongewild urineverlies gaat slechts de helft voor een behandeling naar de huisarts. De anderen passen hun activiteiten aan of nemen hun toevlucht in incontinentiemateriaal. Het is geen gemakkelijk onderwerp om over te praten en het is aan ons als zorgprofessional om de ouder wordende op tijd te informeren hierover.

  1. Programma: Het geheime dagboek van Hendrik Groen
  2. Seizoen: 1
  3. Aflevering: April

Schaamte

Veel mensen ervaren stress, schaamte en andere psychosociale problemen als gevolg van incontinentie. De problemen komen bovenop de fysieke klachten die mensen met ongewild urineverlies ervaren. Voor mensen met fecale incontinentie of ook wel ongewild ontlastingsverlies, zijn de gevoelens van schaamte en stress vaak nog groter.

Betrouwbaar en discreet incontinentiemateriaal

Het gebruik van maandverband of inlegkruisjes bij incontinentie is om verschillende redenen geen goed idee. In tegenstelling tot incontinentiemateriaal is maandverband niet gemaakt om urine op te vangen. Dit vergroot de kans op lekkages, nare geurtjes en huidproblemen. Hetzelfde geldt voor andere huis-tuin-en-keukenmiddeltjes zoals meerdere onderbroeken over elkaar en lappen stof in de onderbroek. Daarnaast kan ook het gebruik van het verkeerde incontinentiemateriaal zorgen voor eerdergenoemde problemen. Een arts of continentieverpleegkundige kan advies geven welke soort incontinentiemateriaal het beste bij iemands situatie past. Mocht de stap naar een specialist toch te groot zijn, is het ook mogelijk om gratis en discreet proefpakketten te bestellen. Op die manier kan iemand zelf bepalen welk incontinentiemateriaal het beste geschikt is voor hem of haar. Let vooral goed op de maat en absorptiecapaciteit van de producten.

Onwetendheid

Veel ouderen weten niet dat er wat aan incontinentie te doen is. Ze durven het niet aan te geven en weten zelf niet waar zij heen moeten met vragen. Wij als zorgprofessionals spelen hierin een belangrijke rol. Het is onze taak om de ouder worden te informeren en handvaten te geven.

Scholing continentiezorg bij ouderen

Op maandag 20 april, organiseert Zuster-055 in samenwerking met een continentieverpleegkundige een scholing continentiezorg bij ouderen. De volgende onderwerpen komen dan zeker aan bod:

  • Wat is continentie
  • Incontinentie
  • Urine retentie
  • Obstipatie
  • Signaleren
  • Preventie
  • Hulpmiddelen

Daarnaast is er alle ruimte om vragen te stellen.

Kom jij ook? Meer informatie en aanmelden

⬇️⬇️⬇️⬇️

20.04.2020 – Continentiezorg

 

 

 

Bronnen

NPO start: https://www.npostart.nl/

Geheime dagboek Hendrik Groen: https://www.npostart.nl/het-geheime-dagboek-van-hendrik-groen/12-09-2019/POW_04353668

Abena: https://www.abena.nl/ongewild-urineverlies/

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

WhatsApp ons