kathether

Een katheter plaatsen, ‘kunstje’, maar wat doet het psychisch?

Voor veel verzorgenden en verpleegkundigen is het een eenvoudig ’kunstje’. Even een katheter bij meneer of mevrouw Jansen zetten. Maar wat komt er naast de handeling allemaal nog meer bij kijken? Wat doet het met iemand zo’n katheter?

Onlangs tijdens een bijscholing verpleegtechnische vaardigheden, kwam het onderwerp ‘Leven met een katheter’ aan bod. We zetten allemaal wel een katheter bij iemand, maar hoe voelt dat als je een katheter hebt? Wat kan je allemaal wel en niet doen?

Leven met een katheter

Één van onze cursisten, vertelde openhartig over haar ervaring met een katheter die zij een tijdje geleden kreeg voor een operatie. ‘Het zat in de weg’, ‘Ik was bang dat hij eruit zou gaan’, ‘Het voelde heel onnatuurlijk’.

Ik ben verder gaan zoeken op internet en tot mijn verbazing is er bijna niks tot weinig te vinden over ‘het leven met een katheter’, ‘Beperkingen met een katheter’.

Blaaskatheter of suprapubische katheter?

Blaaskatheter

Een blaaskatheter is een slangetje dat via de plasbuis in de blaas uitkomt. Daardoor loopt de urine vanuit de blaas in een opvangzak. De katheter blijft in de blaas zitten door een ballonnetje dat met water wordt gevuld.

Er zijn verschillende redenen om een blaaskatheter in te brengen:

  • Bij blaastumoren
  •  Bij blaasretentie
  • Bij terugkerende blaasontstekingen
  • Wanneer er blaas gespoeld moet worden
  • Bij bepaalde afwijkingen aan de urinewegen

Suprapubische katheter

Een suprapubische katheter is een katheter dat via een incisie via de buikwand, in de blaas wordt ingebracht.

Er zijn verschillende redenen om een suprapubisch katheter in te brengen:

  • Door een prostaatvergroting kan urineretentie ontstaan. Door de vergroting is het niet altijd mogelijk om een blaaskatheter in te brengen.
  • Mensen die gedurende langere tijd een blaaskatheter hebben, kunnen irritatie krijgen in de plasbuis.
  • Bij terugkerende urineweginfecties kan een suprapubisch katheter een oplossing zijn.

Sociale factoren/omgeving

  • Bij een definitieve katheter geeft een suprapubische katheter meer comfort. Denk hierbij aan mensen die nog mobiel zijn.
  • Bij seksueel actieve mensen is een suprapubisch katheter een oplossing. Denk hierbij vooral aan jongere mensen die nog volop in de bloei van hun leven zijn.

Bewustwording en begeleiding

Als verzorgende en verpleegkundige, is het belangrijk dat je met iemand in gesprek blijft gaan. Hoe voelt iemand zich eronder dat hij/zij een katheter krijgt, Welke leef factoren spelen er mee, wat zijn de wensen van de cliënt.

Wees ervan bewust dat een katheter plaatsen misschien niet iets groots of moeilijks is, maar dat er wel meerdere sociale factoren meespelen bij het plaatsen van een katheter. Houd rekening met leeftijd, leefomgeving en misschien wel seksuele activiteiten.

Maak het bekend en bespreekbaar, dat zal de cliënt geruststellen.

Katheteriseren

Heb jij al enige tijd niet meer iemand gekatheteriseerd en wil jij je graag weer bekwaam maken? Kom dan op 5 oktober aanstaande naar onze bijscholing katheteriseren!

Meer informatie een aanmelden: https://www.zuster055.nl/product/katheteriseren/

Bronnen

www.isala.nl

www.ziekenhuis.nl

www.zorgvoorbeter.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.