fbpx

Kennisvraag: pH-waarde maagsap

Het toedienen van sondevoeding 

Wat is sondevoeding?

Sondevoeding is vloeibare voeding die via een slangetje direct in de maag of in de darm wordt toegediend. Sondevoeding bevat vocht, energie en alle voedingsstoffen die je dagelijks nodig hebt, zoals eiwitten, vetten, koolhydraten, vitaminesmineralen. Sondevoeding kan het gewone eten gedeeltelijk of volledig vervangen.

Verschillende soorten sondes

Sondevoeding kan op verschillende manieren worden toegediend. Bij een neusmaagsonde gaat er een slangetje via de neus, keel en slokdarm rechtstreeks naar de maag. Deze sonde moet elke zes weken verwisseld worden en wordt vaak gekozen als de sondevoeding voor een kortere tijd gegeven wordt.

Soms is het beter dat de sondevoeding rechtstreeks in de darmen terechtkomt. Dan gaat het slangetje via de neus, keel, slokdarm en maag rechtstreeks naar de darm. Deze sonde wordt ook wel een neusdarmsonde genoemd. Ook deze sonde moet elke zes weken verwisseld worden.

Bij een PEG-sonde wordt er een slangetje direct via de buikwand op de maag aangesloten. Hiervoor is een kleine operatie nodig. Deze sonde wordt gekozen als een sonde via de neus niet mogelijk is of als het waarschijnlijk is dat je voor lange tijd sondevoeding nodig hebt.

Soorten toediening

De sondevoeding kan een aantal keren per dag met een spuit in de sonde worden gespoten. Dit heet portietoediening. Ook kunnen porties gegeven worden met een pomp, zodat een portie bijvoorbeeld verdeeld over een uur gegeven kan worden. Daarnaast bestaat er ook een continue toediening. Hierbij wordt gedurende langere tijd achter elkaar sondevoeding gegeven, bijvoorbeeld de hele dag en/of nacht. Een combinatie van zowel portie- als een continue toediening is ook mogelijk.

Meten is weten!

Om zeker te weten dat een neus-maagsonde nog in de maag zit en niet opgeschoven is naar bijvoorbeeld de longen, gaan wij meten. Meten is weten.

Misschien heb je vroeger nog geleerd om te luisteren met een stethoscoop. Dit is verledentijd! Je darmen maken namelijk hetzelfde borrelende geluid.

Om er zeker van de tijd dat een sonde goed zit, gaan wij de pH-waarde meten. Maar hoe doe je dat?

  1. Spuit de neus-maagsonde door met 5-10 ml lucht met een spuit van 50 ml. Spuit bij kinderen door met 2-5 ml lucht met een spuit van 10-50 ml.
  2. Zuig een paar druppels maagsap op. 0,5-1 ml is voldoende om de pH te bepalen.
  3. Bepaal de pH waarden.

Vraag: De pH waarde van het opgezogen maagsap moet zijn..

A: Kleiner of gelijk aan 5,5

B: Kleiner of gelijk aan 5,0

C: Kleiner of gelijk aan 4,5

 

Antwoord: A

Toelichting:

Is de pH-waarde kleiner of gelijk aan 5,5, dan kun je er vanuit gaan dat de sonde goed zit. Is de pH-waarde groter dan 5,5, start de voeding niet, maar herhaal de meting nog eens na 30-60 minuten. Je zou eventueel in overleg met een arts een limonadetest kunnen uitvoeren.

Referenties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.