fbpx

Medicatietoediening via het oog

Medicijnen kun je via het oog toedienen als oogdruppels, maar ook als oogzalf. In deze e-learning leer je alles over medicijntoediening via het oog.

Het oog

Waaruit bestaat het oog?

Je oog is een bolletje van 2,5 centimeter en het bestaat uit veel zacht weefsel. Daardoor is je oog ook kwetsbaar en gevoelig. Een kleine beschadiging kan betekenen dat het zicht al verdwijnt of deels verdwijnt. De oogkassen beschermen de kwetsbare ogen. Deze bescherming doen de oogkassen samen met de wimpers en de oogleden.

Je oogbol houdt zijn vorm, omdat het volledig is gevuld met glasvocht. Deze oogbol is met zes spieren (zie onderstaande foto) aan de oogkas verbonden. Door deze kleine spieren kun jij je oog bewegen.
Bij je oogbal vind je ook traanvocht die het oog aan de buitenkant schoon houdt en beschermt tegen ziektekiemen.

Verder heeft je oog ook nog verschillende soorten aderen. De oogvliesslagader en de netvliesslagader zorgt voor de doorbloeding en zorgen voor zuurstof/voedingsstoffen. Vervolgens voeren de oog-ader en netvliesader het bloed weer af met koolzuurgas en andere vloeistoffen. De kleinere bloedvaten geven voedingstoffen aan het rest van het oog.

Onderdelen en functies van het oog

Je oog is opgebouwd uit verschillende onderdelen met allemaal hun eigen functies. Deze onderdelen kunnen ook niet zonder elkaar functioneren. De onderdelen kun je goed zien liggen als je een doorsnede maakt in het oog, waardoor een wand die een ruimte omsluit. Hieronder vind je de onderdelen van je oog:

  1. De buitenkant van de oogbol is bedekt met een bindvlies. Dit noemen we ook wel de conjunctiva. Onder de conjunctiva ligt de sclera (het oogwit), ook wel harde oogrok genoemd. De conjunctiva en sclera zijn vrij stevig en beschermen het oog.
  2. Aan de voorkant bolt het oogwit iets naar buiten. Dit deel noemen we het hoornvlies (cornea). Het hoornvlies is helder en helpt om het licht goed te laten vallen op het netvlies (retina), dat achter in het oog ligt.
  3. Achter het hoornvlies ligt de iris die ook wel regenboogvlies wordt genoemd. De iris geeft onze ogen kleur en regelt via de pupil hoeveel licht ons oog kan binnenvallen.
  4. Onder de sclera ligt het vaatvlies waar veel bloedvaten doorheen lopen. Deze laag zorgt voor de aanvoer van voedingsstoffen en de afvoer van afvalstoffen. Het gedeelte van deze laag dat aan de iris grenst, is iets verdikt en heet het corpus ciliare. Hier wordt continu een heldere vloeistof (oogvocht of kamerwater) geproduceerd en afgegeven aan de oogkamers.
  5. Het oog heeft twee oogkamers: (1) De voorste oogkamer ligt tussen het hoornvlies en de iris en de achterste oogkamer ligt tussen de iris en de ooglens. Beide oogkamers zijn verbonden via de pupil. (2)Achterin het oog, aan de binnenzijde, ligt het netvlies (retina). Het netvlies bevat twee soorten lichtgevoelige cellen: kegeltjes en staafjes. Die zetten het licht om in elektrische signalen die vervolgens naar de hersenen worden gestuurd. Dit gebeurt via de oogzenuw (nervus opticus).

Anatomie oog

Oogzenuw (nervus opticus)

De oogzenuw loopt via de achterzijde van de oogbol naar de hersenen. Daar waar de oogzenuw het oog verlaat, bevindt zich de blinde vlek (papil). Op deze plek ontbreekt het netvlies.

In de holte van het oog liggen de ooglens en het glasachtig lichaam. Het glasachtig lichaam bestaat uit glasvocht. De ooglens ligt direct achter de iris en kan opbollen en afplatten. Hierdoor kunnen we voorwerpen niet alleen ver weg maar ook dichtbij zien. Dit heet accommoderen. We kunnen dit proces niet beïnvloeden; ons lichaam regelt het zelf.

Hoe werkt het oog?

Referenties