Levodopa

Levodopa is een middel die de hersenbarrière in kan gaan ten opzichte van pure dopamine (lees: boodschapperstofje). Door het enzym Decarboxylase wordt het omgezet in dopamine. In totaal speelt dopamine bij 8 processen in de hersenen een rol, waardoor het een belangrijke rol speelt.

In het geval van Parkinson wordt het stofje dopamine te weinig aangemaakt. Daarom wordt Levodopa gebruikt bij bijvoorbeeld de ziekte van Parkinson. Het werkt het beste van alle middelen. Het vermindert vooral de bewegingstraagheid en de klachten die daarmee samenhangen. Vaak worden ook de spierstijfheid en de pijn minder. Het effect op het beven is vaak wat minder duidelijk, maar bij sommige mensen helpt het daar ook goed tegen. Levodopa werkt het minst tegen problemen met spreken, evenwicht houden en de ‘startaarzeling’.

 

Levodopa

Parkinson in vogelvlucht

Even kort Parkinson in vogelvlucht. De ziekte van Parkinson is een hersenaandoening waarbij een kleine groep cellen in de hersenen beschadigt en afsterft. Hierdoor kunnen de cellen geen dopamine meer aanmaken. Mensen met de ziekte van Parkinson kunnen onder andere gaan trillen, beven (tremoren), moeite krijgen met praten, stijve armen en benen krijgen enzovoorts. De ziekte is langzaam progressief en een behandeling om te genezen is er nog niet.

Zoals al eerder benoemd is de ziekte progressief. De symptomen, klachten beginnen vaak geleidelijk, meestal aan een kant en nemen na verloop van tijd meestal toe. Vroege symptomen die achteraf al op Parkinson wezen, zijn een moe en zwak gevoel, moeite met schrijven (een kleiner en onduidelijker handschrift) , een trilling in de arm, een voet die opeens ‘op slot’ gaat.

Toedieningsvormen 

Alle vormen van Levodopa worden met hulpstoffen toegediend, zoals: Benserazide en Carbidopa. Dat zijn decarboxylaseremmers die zorgen voor een vertraagde afgifte van Levodopa. Je wil met het toedienen van Levodopa zo lang mogelijk de positieve effecten hebben en vandaar de remmers.
Jullie kennen Levodopa in verschillende vormen:

  • Levodopa, Benserazide => Madopar, standaard, Disper, HBS
  • Levodopa, Carbidopa => Levodopa standaard, Retard, Sinemet CR

In uitzonderingen is het mogelijk om Levodopa en bijvoorbeeld Carbidopa (merknaam: Duodopa) via een pomp in een continudosis toegediend worden.

Deze medicijnen zijn er ook met vertraagde afgifte, waarbij de levodopa geleidelijk aan het bloed wordt afgegeven. Hierdoor werken de medicijnen trager, maar langer. Een theoretisch voordeel is dat de bijwerkingen minder vaak optreden en bij het wakker worden minder sprake is van stijfheid. In de praktijk is deze werking vaak lang niet altijd zo goed , bovendien moet de dosering hoger zijn omdat niet alle dopamine wordt opgenomen. Ook de opname overdag is nogal wisselend, samenhangend met voeding, maaltijden.

Levodopa en eiwit

Oppassen met eiwitten 

Voorkom eiwitrijke etens- en drinkwaren in combinatie met Levodopa. Het lichaam neemt eiwitten namelijk op dezelfde manier op als Levodopa. Eiwitten kunnen hierdoor de strijd aangaan met het medicijn. De opname en uiteindelijke werking van Levodopa wordt hierdoor belemmerd.

Voeding-en-levodopa

Meer tips – Parkinson en voedingsstoffen

  1. Gebruik gezonde voeding volgens de adviezen van het Voedingscentrum.
  2. Neem Levodopa 30 minuten voor de maaltijd in met water of appelmoes.
  3. Maak ruim gebruik van volkoren producten, groente en fruit.
  4. Drink minimaal 1,5 – 2 liter per dag (= 12-15 consumpties).
  5. Verdeel de eiwitrijke voedingsmiddelen goed over de dag.
  6. Geen eiwitbeperkingen toepassen zonder overleg arts/ diëtist.
  7. Let op het gewicht: voorkom ongewenst gewichtsverlies (= 3 kg in 1 maand).
  8. Gebruik 3 hoofdmaaltijden en 3 tussenmaaltijden per dag.
  9. Breng zoveel mogelijk variatie aan in de voeding.
  10. Vraag bij kauw- en/of slikproblemen een verwijzing naar de logopedist.

Bron: Parkinson vereniging 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.