Wist jij dat medicatiefouten kunnen leiden tot ernstige problemen? In 2017 waren 49.000 zorgvragers in het ziekenhuis beland door medicatiefouten. Een fout maken is niet erg, maar je moet er als zorgvrager en zorgorganisatie van leren. Daarom is het bijscholen in medicatie zo belangrijk! Hier nemen wij je kort mee in het onderwerp ‘medicatie’!
Wat is de betekenis van medicatie?
Medicijnen zijn stoffen om ziekten te behandelen, voorkomen of vast te stellen. Ze zijn er in tabletten, capsules, vloeistoffen, crèmes, injecties en meer.
Medicijnen bevatten werkzame stoffen die effecten hebben op het lichaam. Ze kunnen synthetisch of natuurlijk zijn. Ze verminderen symptomen, vertragen ziektes, bestrijden infecties en verminderen pijn.
Je hebt verschillende soorten medicijnen, zoals antibiotica, pijnstillers, ontstekingsremmers, antihistaminica, antipsychotica, antidepressiva, vaccins en anticonceptiemiddelen. Sommige medicijnen krijg je alleen op recept, andere kun je zonder recept bij de apotheek krijgen.
Volg altijd de instructies van de arts en de verpakking of bijsluiter. Medicijnen kunnen bijwerkingen hebben of wisselwerkingen met andere medicijnen of aandoeningen.
Wat voor medicijnen zijn er allemaal?
Je kunt medicijnen in vele vormen terugvinden. Hieronder vind je de categorieën:
- Orale toediening: Hierbij wordt de medicatie ingenomen via de mond en slokdarm. Dit kan in de vorm van tabletten, poeders, drankjes, enzovoort.
- Intraveneuze toediening: Dit houdt in dat de medicatie direct in een ader wordt geïnjecteerd.
- Intramusculaire toediening: Hierbij wordt de medicatie geïnjecteerd in een spier.
- Subcutane toediening: De medicatie wordt hierbij via een onderhuidse injectie toegediend.
- Rectale toediening: Hierbij wordt de medicatie via de anus toegediend, bijvoorbeeld in de vorm van een zetpil of een klysma.
- Toediening op slijmvliezen: Dit omvat het verstuiven van medicatie, zoals mondspray en neusspray.
- Toediening door indruppeling: Hierbij worden medicijnen in de vorm van druppels toegediend, zoals oogdruppels, neusdruppels en oordruppels.
- Inhalatie: Medicatie wordt via de longen toegediend, zoals bij inhalatiemedicijnen.
- Topische toediening: Dit houdt in dat medicatie rechtstreeks op de huid wordt aangebracht, bijvoorbeeld in de vorm van een zalf, crème of lotion.
- Transdermale toediening: Medicatie wordt hierbij via de huid opgenomen, meestal via pleisters zoals fentanylpleisters, nicotinepleisters en oestrogeenpleisters.
Zoals je leest zijn er vele categorieën medicijnen. Al deze categorieën worden onderverdeeld in duizenden medicijnen.
Aanreiken, uitzetten en toedienen van medicatie
In je huidige werk ga je dagelijks met zorgvragers om die medicatie gebruiken. Je zult zelf ook medicatie moeten uitzetten en toedienen. Daarom is het erg belangrijk dat je weet welke medicatie jouw zorgvrager gebruikt, wat die doen en wat de bijeffecten zijn. Ook zul je de juiste toedieningsvorm moeten hanteren.
Met medicatie moet je uiterst zorgvuldig omgaan. Het kan grote gevolgen hebben als je iemand de verkeerde medicatie geeft, of een verkeerde dosis. Bovendien ben je aansprakelijk als je een fout maakt. Het is daarom goed om geschoold te blijven. Fysieke cursussen en e-learning zijn hiervoor nodig.
Wat zijn de meest gebruikte medicijnen?
In Nederland gebruikte in het jaar 2020 zo’n 11 tot 12 miljoen Nederlanders medicijnen. Daarom is er een overzicht gemaakt van de zeven meest gebruikte medicijnen:
- Diclofenac – ontstekingsremmer
- Amoxicilline – antibioticum (blaasontsteking, oorontsteking, enz.)
- Omeprazol – maagzuurremmer
- Doxycycline – antibioticum (ook voor acné en ziekte van lyme)
- Ibuprofen – ontstekkingsremmer (pijnstiller – NSAID)
- Metropolol, Metoprololsuccinaat, Selokeen of Selokomb – hartslagverlager en bloeddrukverlager
- Salbutamol – kortwerkende luchtwegverwijder
In Nederland wonen in 2023 volgens prognose 17,83 miljoen inwoners. Dit betekent dat ongeveer 67% van de Nederlanders medicijnen gebruiken.
Wil je alles in een duidelijk verhaal doornemen?
Wij bieden zowel fysieke cursussen aan als e-learning met betrekking tot medicatie. Om je echt weer bekwaam te maken heb je de fysieke cursus nodig. Wil je daarnaast gewoon extra informatie en meer weten over medicatie? Dan raden wij jou aan om jezelf aan te melden voor onze uitgebreide e-learning bundel ‘Medicatie’.