fbpx
hoe trek je steunkousen aan en uit

Hoe trek je steunkousen aan en uit? Dat is een veelgestelde vraag bij onze vele zorgcursussen. Hieronder vind je een uitleg wat steunkousen zijn en welke hulpmiddelen je hebt om steunkousen aan- en uit te trekken.

Wat zijn steunkousen

Steunkousen zijn elastische kousen die speciaal ontworpen zijn om compressie te bieden aan de benen en zo de bloedcirculatie te verbeteren. Ze worden vaak gebruikt voor de behandeling van verschillende aandoeningen, waaronder spataderen, oedeem en trombose. Door druk uit te oefenen op de aderen in de benen, stimuleren steunkousen de bloedstroom en bevorderen ze de terugstroom van bloed naar het hart. Dit kan helpen om zwelling en pijn te verminderen en het risico op bloedstolsels te verkleinen. Er zijn diverse soorten steunkousen verkrijgbaar, die variëren in de mate van compressie die ze bieden.

Gebruik van hulpmiddelen

Het is belangrijk om de juiste hulpmiddelen te gebruiken bij het aan- en uittrekken van steunkousen. Dit voorkomt dat er te veel kracht moet worden gezet en kan ervoor zorgen dat de zorgvrager of mantelzorger zelfstandig de kousen kan aan- en uittrekken. Het is ook van belang dat zowel de zorgvrager als de zorgverlener een goede houding aanneemt tijdens het aantrekken en uittrekken van de kousen, om lichamelijke belasting te voorkomen. Je hebt verschillende hulpmiddelen beschikbaar die kunnen helpen bij het aan- en uittrekken van steunkousen.

De hulpmiddelen die er zijn:

  • Glijdend materiaal
  • Rol (Doff n’ Donner)
  • Rekje
  • Handschoenen

Aantrekken steunkousen

Glijdend materiaal

Dit is materiaal waarbij je de steunkous schuift over het hulpmiddel. Voorbeelden zijn:

  • Easy-Slide
  • Slim-Slide
  • Slim-Off
  • Arion Magnide

Doff n’ Donner

Een Doff n Donner is een hulpmiddel dat wordt gebruikt bij het aan- en uittrekken van compressiekousen. Het is een soort koker met een gladde binnenkant waar je de kous overheen kunt rollen. Vervolgens kun je de koker over je voet schuiven, waardoor de kous gemakkelijker om je voet en been wordt getrokken zonder te veel te trekken of te wrijven.

Handschoenen

Bij het gebruik van glijdend materiaal is het belangrijk om stevige handschoenen te dragen met een stroeve binnenkant, zodat er voldoende grip is op de kous. Het is essentieel om de juiste maat handschoenen te gebruiken om het gewenste effect te behouden.

Je hebt twee soorten handschoenen beschikbaar: rubberen handschoenen met noppen en stoffen handschoenen met een rubberen laag. Bij het gebruik van handschoenen die bij meerdere zorgvragers worden gebruikt, is het van belang dat deze goed te reinigen zijn. Stoffen handschoenen zijn niet geschikt voor hergebruik bij verschillende zorgvragers en dienen daarom alleen cliëntgebonden te worden gebruikt. Bij het gebruik van rubberen handschoenen bij meerdere zorgvragers is het van belang om de regels van de instelling te volgen voor het schoonmaken van de handschoenen. In het geval van zorgvragers met een infectie of wonden dienen handschoenen altijd cliëntgebonden te worden gebruikt.

Hanschoenen steunkousen

Instructievideo’s 

Benieuwd naar hoe je de hulpmiddelen zo goed mogelijk kunt gebruiken? Bekijk dan onderstaande instructievideo’s.

Meer weten over steunkousen, compressietherapie?

Schaf dan onze e-learning compressietherapie aan!