fbpx

Kennisvraag: Korte rek zwachtels

Compressietherapie

Bij compressietherapie wordt er druk uitgeoefend op bepaalde delen van het lichaam om onder andere oedeem te verminderen.

 

Verschillende manieren

Het toepassen van compressietherapie gebeurt op verschillende manieren. Hiervoor zijn er verschillende materialen:

  • Therapeutische, elastische kousen. Dit noemen wij ook wel TEK of steunkousen.
  • Zwachtels. Deze zijn te verdelen in elastische en niet elastische zwachtels.  Een voorbeeld van een elastische zwachtel is korte-rek- en lange rek zwachtels. Een voorbeeld van niet elastische zwachtels is bijvoorbeeld gipsverband.
  • Adjustable Compression Devices. Dit zijn de klittenbandzwachtels.

 

Uitgeoefende druk

Bij compressietherapie is het erg belangrijk dat je de juiste druk uitoefent. Te weinig druk zorgt voor onvoldoende vermindering van oedeem. Hierdoor zullen wonden bijvoorbeeld trager gaan genezen. Te veel druk zorgt voor zuurstoftekort in het weefsel en kan voor ernstige complicaties zorgen. Bij steunkousen wordt de uitgeoefende druk bepaald door de soort kous en de maat. Bij het gebruik van zwachtels bepalen het materiaal en de wijze van aanleggen de uitgeoefende druk.

Enkel-arm-index

De enkel-arm-index is een onderzoek om de mate van doorbloeding  van de benen vast te stellen. Hiervoor wordt de bloeddruk gemeten aan de bovenarm en net boven de enkel. Vervolgens worden deze waarden met elkaar vergeleken. De verhouding tussen de bloeddruk (bovendruk) in de onderbenen en de bloeddruk (bovendruk) in de armen is de enkel-arm-index.

Verloop van het onderzoek

De bloeddruk wordt gemeten aan de bovenarm en net boven de enkels, terwijl de zorgvrager op een onderzoeksbank ligt. Je krijgt hiervoor een bloeddrukband om de arm en om de enkels. Deze worden opgepompt, wat een drukkend gevoel kan geven. Aan de enkels wordt geluisterd naar de hartslag.

Na de bloeddrukmetingen wordt soms een aanvullende looptest gedaan om te meten hoe snel er pijn ontstaat door bewegen en hoe de bloeddruk verandert tijdens het lopen. De patiënt wandelt ongeveer 6 minuten met een snelheid van drie kilometer per uur op een loopband met een kleine helling. Tijdens het lopen geeft de patiënt aan waar en wanneer hij/zij pijn ervaart en of de pijn verandert. Hierna wordt nog een keer de bloeddruk aan de armen en de enkels gemeten en geluisterd naar de hartslag.

Tijdsduur

Het onderzoek duurt ongeveer 15 minuten als er alleen een bloeddrukmeting wordt gedaan. Met een looptest duurt het onderzoek gemiddeld ongeveer 30 minuten.

Uitslag enkel-arm-index

De vasculair diagnostisch laborant legt de uitslag van het onderzoek vast in een verslag. De uitslag van het onderzoek krijgt u van uw specialist.

Betekenis van de uitslag

Aan de hand van de enkel-arm-index is te zien, of de klachten in de benen worden veroorzaakt door een vernauwing in één van de slagaders van het been. De enkel-arm-index is een getal. Dit getal is de uitkomst van een deling: de bloeddruk aan de enkel gedeeld door de bloeddruk in de arm. Bij mensen met een goede bloedtoevoer naar de benen is de druk in de enkel en de arm hetzelfde. De enkel-arm-index is dan 1. Als er sprake is van vernauwing of verstopping van een slagader naar het been zal de druk in de enkel lager worden. Hiermee zakt ook de enkel-arm-index.

De enkel-arm-index is 1,0 of groter:

De bloeddruk in de enkel is gelijk of hoger dan die in de arm. Er is waarschijnlijk geen sprake van vernauwing in de slagader van het been.

De enkel-arm index is 0,9 of kleiner

De bloeddruk in de enkel is lager dan de bloeddruk in de arm. Dit wijst vrijwel zeker op een vernauwing in de slagader van het been.

De enkel-arm index daalt meer dan 15% nadat de looptest is uitgevoerd

Dit wijst vrijwel zeker op een vernauwing in de slagader van het been.

Vraag: Korte rek zwachtels hebben een…

A: Hoge werkdruk, lage rustdruk

B: Hoge rustdruk, lage werkdruk

C: Hoge werkdruk, hoge rustdruk

Antwoord: A

Korte rek zwachtels hebben een hoge werkdruk en een lage rustdruk. Korte rek zwachtels zien wij bij ACT of ook wel ambulante compressietherapie genoemd. Aangezien het een hoge rustdruk heeft en een lage werkdruk, zullen mensen nog moeten kunnen lopen en actief zijn!

Gaan zij de gehele dag met het been omhoog zitten, dan zullen zij al snel bellen dat de zwachtels te strak zitten of dat zij ze er al af hebben gehaald. Wanneer er compressietherapie wordt voorgeschreven en je krijgt standaard van de apotheek ACT zwachtels, ga dan na of je wel de juiste zwachtels hebt voor jouw zorgvrager.

Een andere keuze is: URGOK2. Dit is een tweelaags zwachtelsysteem. Deze bestaat uit een korte en lange rek zwachtel, waardoor deze voor zowel de beweeglijke als niet beweeglijke zorgvrager te gebruiken is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.