fbpx
kosten verpleegtechnische vaardigheden

De kosten van verpleegtechnische vaardigheden zijn bij ons scherp en voordelig. Wij willen cursussen in de zorg betaalbaar houden, maar wel met voldoende kwaliteit. Zo betaal je bij de meeste opleidingsinstituten snel €300,- voor verpleegtechnische vaardigheden. Bij ons betaal je maar €213,97. In deze cursus leer je via een laagdrempelige manier, in kleine groepjes en met humor. Hierin worden onderwerpen besproken, zoals: katheterspoelen, injecteren, stomazorg en nog veel meer!

In deze uitgebreide cursus wordt praktijk afgewisseld met de theorie. De theorie is gebaseerd op de landelijke richtlijnen van VILANS. Zo weet je dat je altijd onderbouwd aan het werk bent. Ook leer je werken met onze levensechte en vernieuwende oefenapplicatie van B-Overall

Wat ons anders maakt is dat wij veel oefenen zonder het voelen van examenstress. Je oefent totdat je vindt dat je bekwaam genoeg bent voor de handeling. Onze cursisten geven aan dat dit een hele fijne manier is om te leren werken met praktische handelingen. Niet voor niets waarderen onze cursisten ons gemiddeld met een 8,5 of hoger!

Kosten verpleegtechnische vaardigheden en inhoud cursus

Je krijgt vanuit de theorie als praktijk het volgende:

Katheteriseren

 • Katheteriseren man
 • Katheteriseren vrouw
 • Verzorgen van een suprapubische katheter
 • Blaas- en katheterspoelen

Injecteren

 • Injecteren subcutaan – toedienen van insuline
 • Injecteren subcutaan – inbrengen van een subcutane vleugelnaald
 • Injecteren intramusculair

Stomazorg

 • Verzorgen van een stoma
 • Aanbrengen van een ééndelig systeem
 • Aanbrengen van een tweedelig systeem
 • Gebruik van hulpmiddelen

Sondevoeding

 • Het inbrengen van een neus-maagsonde
 • Controle door middel van een pH-waarde
 • Instellen van een voedingspomp

Zuurstof 

 • Toedienen van zuurstof door middel van een cilinder
 • Toedienen van zuurstof door middel van een concentrator

Zwachtelen 

 • Uitvoeren van een enkel-arm-index
 • Aanbrengen van korte rekzwachtels
 • Aanbrengen van lange rekzwachtels
 • Aanbrengen van meerlaagszwachtels (UrgoK2)

Hiervoor betaal je eenmalig €213,97 om deel te mogen nemen aan deze uitgebreide cursus.

Studiebelasting

De cursus verpleegtechnische vaardigheden duurt in totaal 7 uur. Je hebt geen specifieke voorbereidingen nodig om aan deze cursus te mogen deelnemen.

Accreditatie

Je kunt deze cursus doorvoeren in jouw kwaliteitsregister van V&VN.

Certificering cursus verpleegtechnische vaardigheden

Na afloop van de cursus verpleegtechnische vaardigheden, ontvangt iedere deelnemer een certificaat van bekwaamheid. Deze is twee jaar geldig. Je kunt het certificaat zelf na afloop downloaden met je persoonlijke account in Mijn Zuster-055

Kosten verpleegtechnische vaardigheden apeldoorn

Cursusdata

Je kunt alle cursusdata van verpleegtechnische vaardigheden terugvinden via de onderstaande knop.

Onderwerp gerelateerde vragen

Met aspireren bij het injecteren wordt verwezen naar het proces van het terugtrekken van de zuiger van de spuit, nadat de naald in de spier is geplaatst. Zo controleer je of er geen bloed in de spuit komt, voordat de medicatie wordt geïnjecteerd. Vind je bloed in de spuit? Dan betekent dit dat de naald in een bloedvat terecht is gekomen. Dit kan leiden tot complicaties als de medicatie direct in de bloedbaan wordt gespoten.

Zit er toch bloed in de spuit? Dan moet er opnieuw geprikt worden op een andere plaats om te voorkomen dat er medicatie in het bloedvat wordt geïnjecteerd.

Injecteer je medicijnen in een ader, zoals bij intraveneuze injecties? Dan hoef je niet te aspireren, omdat de naald direct in een ader wordt gezet. Hierbij moet je zeker weten of de naald goed is geplaatst en de medicatie langzaam wordt ingebracht. Dit doe je om complicaties te voorkomen. Raadpleeg een arts of de bijsluiten van het medicijn voor specifieke aanbevelingen bij aspireren!

Wil je meer leren over aspireren? Meld je dan aan voor onze e-learning injecteren, cursus injecteren of verpleegtechnische handelingen!

wanneer moet je aspireren bij injecteren

Bij een enkel-armindex (bekend als ABI: anke-brachial index) meet je een bloeddruk via een eenvoudige niet-invasieve test bij de armen en de enkels. Deze test wordt gebruikt om te kijken of er sprake is van een ‘perifeer arterieel vaatlijden (PAV)’. Dit is een aandoening waarbij de slagaders vernauwd of geblokkeerd zijn die het bloed vervoeren naar de ledematen.

Met het gebruik van een doppler-apparaat en een bloeddrukmeter wordt de bloeddruk gemeten in beide armen enkels. De enkel-armindex wordt berekend door de hoogste bloeddruk in de enkel te delen door de hoogste bloeddruk in de arm. De gezonde waarde van de enkel-armindex ligt tussen de 0,90 en 1,30. 

Wanneer een zorgvrager een lagere enkel-armindex heeft, dan kan dit wijzen op vernauwingen in de slagaders van de benen. Hierdoor zal er minder bloed en zuurstof naar de spieren worden gebracht. Meestal zijn de symptomen van de PAV: pijn of vermoeidheid in de benen tijdens het lopen, verhoogde risico op wondjes die niet goed genezen en benen/voeten die verkleuringen van de huid vertonen. Het voorkomen en opsporen van PAV is belangrijk. Zo kunnen behandelingen worden gestart om de symptomen te verlichten en eventuele verdere complicaties te vermijden.

Leer te werken met de enkel-armindex via onze cursus verpleegtechnische vaardigheden!

wat is een enkel-armindex

Injecteren is een medische handeling in de gezondheidszorg, waarbij medicijnen, vaccins, vloeistoffen of voedingssupplementen in het lichaam van de zorgvrager wordt gespoten of geïnjecteerd.

Je hebt verschillende soorten injectie die in de zorg worden gebruikt, zoals: subcutane injecties (onderhuids), intramusculaire injecties (in de spier) en intraveneuze injecties (in de ader). De methode die je kiest hangt af van een aantal factoren: type medicatie, de hoeveelheid van de medicijnen en het doel van de behandeling. Daarnaast ook de conditie van de zorgvrager.

Injecties worden gegeven door verpleegkundigen of een arts die hiervoor speciaal opgeleid zijn. Bij het injecteren zijn hygiënische richtlijnen van belang. Zo voorkom je infecties en complicaties bij de zorgvrager. In sommige gevallen kan een injectie pijnlijk of ongemakkelijk zijn bij de zorgvrager. Dat is een reden om de zorgvrager gerust te stellen en de juiste techniek te gebruiken om de pijn te minimaliseren.

Leer alles over injecteren via ons cursus Verpleegtechnische vaardigheden!

wat is injecteren in de zorg