fbpx

Wat zorgt ervoor dat wij diabetes krijgen?

Wat zorgt ervoor dat wij diabetes krijgen?

Diabetes lijkt iets wat normaal is geworden in je omgeving, want maar liefst heeft 1,2 miljoen Nederlanders heeft diabetes [1]. Daarvan heeft negen van de tien Nederlanders diabetes type II. Hoe komt het dat zoveel Nederlanders last hebben van deze aandoeningen en wat is het verschil tussen diabetes type I en II? Hieronder een beschrijving over diabetes type I en II.

 

Wat is insuline?

Insuline is een hormoon dat wordt aangemaakt door je lichaam wanneer deze nodig is. Het hormoon is nodig wanneer er bijvoorbeeld suikers ronddwalen in het bloed. Als suiker (lees: glucose) in je bloed blijft, dan zal de bloedsuikerspiegel stijgen. Wanneer deze bloedsuikerspiegel te hoog wordt, kun je een hyperglykemie ontwikkelen. Dit is een te hoge bloedsuikerspiegel, waardoor je veel wil plassen, veel dorst hebt, misselijk zijn/overgeven of alles voelt vervelend [2]. Om deze hyperglykemie te voorkomen zal je hypofyse (in het hoofd) het signaal geven aan de pancreas/alvleesklier (lees: eilandjes van langerhans) om insuline aan te maken. Ook kan het andersom werken, dat je lichaam te weinig suiker/glucose in het bloed heeft. Dat noem je een hypoglykemie.
Het aanmaken van insuline kan regelmatig misgaan door drie belangrijke oorzaken:

 

Oorzaak één: genetisch

Je vraagt er niet om, maar toch krijg je het bij geboorte door één of beide ouders. Dit betekent dat je pech hebt en een genetisch effect ervoor zorgt dat je geen of nauwelijks insuline aanmaakt. De genetische variant wordt gezien als Diabetes type I. Hier spuit je geregeld insuline bij om suikers weg te halen uit het bloed. Dit kan in vormen van superkort durende insuline-injecties, langwerkende insuline-injecties tot combinaties van de twee injecties. In totaal zijn er vijf soorten insulines, waarvan menselijke insuline kortwerkend is (duurt 6 tot 8 uur) [3].

 

Oorzaak twee: overgewicht

Een tweede en onderschatte oorzaak is overgewicht. De cijfers voor overgewicht blijven stijgen en zo blijft diabetes type II ook stijgen. Diabetes type II is een variant die ontstaat door ongezonde leefstijl of leeftijd, waardoor de alvleesklier/pancreas niet meer goed zijn werk kan doen. Hierbij heeft overgewicht zijn rol, omdat het buikvet de kans kan verhogen op diabetes type II.

 

Oorzaak drie: leeftijd

Als laatste oorzaak kan leeftijd een belangrijke rol spelen bij het ontwikkelen van diabetes type II. Dit heeft te maken met het ouder worden van het lichaam, ook wel genoemd: degeneratieve oorzaak. Het betekent dat de cellen minder goed werken door ouderdom.

Wil jij weten wat diabetes type I en type II kan veroorzaken met iemand zijn/haar leven? Welke plekken een diabeet gebruikt voor de injecties? Ook wat je rol als verzorgende of verpleegkundige daarin kan zijn? Volg dan onze Diabetesscholing van Zuster-055!

Referenties:

  1. Diabetesfonds (n.b.) artikel “Diabetes in het algemeen” geraadpleegd op 2 september 2019 via: https://www.diabetesfonds.nl/over-diabetes/diabetes-in-het-algemeen/diabetes-in-cijfers?gclid=EAIaIQobChMI6-PA3p3B5AIV0Od3Ch3KNgmEEAAYASAAEgIBH_D_BwE
  2. Diabetesfonds (n.b.) artikel “hypo’s en hypers” geraadpleegd op 7 september 2019 via: https://www.diabetesfonds.nl/over-diabetes/dagelijks-leven/hypo-s-en-hypers?gclid=EAIaIQobChMIl7yI-aHB5AIVBeh3Ch21BwuVEAAYAiAAEgI5BPD_BwE.
  3. Diabetes Vereniging Nederland (n.b.) artikel “insuline spuiten” geraadpleegd op 9 september 2019 via: https://www.dvn.nl/behandelingen/insuline-spuiten

 

Geschreven door: Freek Verbeet, eigenaar van Body2Coach

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.