cursus verpleegtechnische vaardigheden

Wist je dat verplichte veilige naalden nog steeds niet overal worden gebruikt? Of dat glijmiddel verkeerd wordt gebruikt bij katheteriseren? Allemaal problemen die ontstaan door een gebrek aan kennis van de protocollen. En dat is niet erg, want bij onze cursus verpleegtechnische vaardigheden leer je op een laagdrempelige manier, in kleinere groepjes en via een dosis humor. Je krijgt verschillende onderdelen, waaronder: katheterspoelen, stomazorg, sondevoeding, zwachtelen, zuurstof en nog veel meer!

Deze uitgebreide cursus verpleegtechnische vaardigheden wordt afgewisseld in praktijk en theorie! Onze theorie komt vanuit de richtlijn van VILANS. Om de praktijk goed aan te leren, maken wij gebruik van de levensechte oefenapplicatie van B-OVerall!

Wij weten dat een nieuwe cursus spannend kan zijn. Ben je bang om je examen niet te halen? Dan zit je bij ons goed. Wij werken niet met strenge examens en dat je alleen krijgt te horen wat je fout doet. Dat was voor ons voldoende om een andere werkwijze te gebruiken.

Een nieuwe cursus kan spannend zijn! Bang om je examen niet te halen? Daar hebben wij wat op bedacht. Wij vinden het belangrijker dat je echt wat leert en niet alleen te horen krijgt wat je fout doet. Dat is een reden dat wij het anders doen dan gebruikelijk. Je blijft oefenen totdat jij je bekwaam voelt. Tijdens deze cursus verpleegtechnische vaardigheden krijg je geen toets. Onze werkwijze hebben de cursisten als zeer prettig ervaren.

Inhoud cursus verpleegtechnische vaardigheden

Je krijgt vanuit de theorie en praktijk de volgende onderdelen in deze cursus:

Injecteren

• Injecteren subcutaan – toedienen van insuline
• Injecteren subcutaan – inbrengen van een subcutane vleugelnaald
• Injecteren intramusculair

Katheteriseren

• Katheteriseren man
• Katheteriseren vrouw
• Verzorgen van een suprapubische katheter
• Blaas- en katheterspoelen

Sondevoeding

• Het inbrengen van een neus-maagsonde
• Controle door middel van een pH-waarde
• Instellen van een voedingspomp

Stomazorg

• Verzorgen van een stoma
• Aanbrengen van een ééndelig systeem
• Aanbrengen van een tweedelig systeem
• Gebruik van hulpmiddelen

Zuurstof

• Toedienen van zuurstof door middel van een cilinder
• Toedienen van zuurstof door middel van een concentrator

Zwachtelen

• Uitvoeren van een enkel-arm-index
• Aanbrengen van korte rekzwachtels
• Aanbrengen van lange rekzwachtels
• Aanbrengen van meerlaagszwachtels (UrgoK2)

Studiebelasting van deze cursus

Onze cursus verpleegtechnische vaardigheden in heel Nederland duurt in totaal 7 uur. Je hebt niet specifieke voorbereidingen nodig voor deze cursus.

Doel van de cursus verpleegtechnische vaardigheden

Je leert binnen deze cursusdag jezelf bekwaam te maken voor de aangegeven verpleegtechnische vaardigheden! Dat betekent dat je jouw bevoegdheid via een diploma weer opfrist met alle belangrijke vernieuwende protocollen.

Benieuwd naar ons andere cursusaanbod? Klik hier voor onze locaties.

Accreditatie kwaliteitsregister

Je verdient via deze cursus verpleegtechnische vaardigheden accreditatiepunten voor het kwaliteitsregister van V&VN.

Certificering

Je ontvangt een certificaat aan het einde van deze cursus. Dit is een certificaat van bekwaamheid met een geldigheid van twee jaar. Na afloop kun je het certificaat downloaden in “Mijn Zuster-055” portaal.

Certificaat verpleegtechnische vaardigheden in Nederland

 

 

 

 

Cursus datums

Ben je geïnteresseerd geraakt in deze cursus? Klik dan op de knop hieronder van jouw dichtstbijzijnde locatie om alle data te bekijken!

Onderwerp gerelateerde vragen

Met aspireren bij het injecteren wordt verwezen naar het proces van het terugtrekken van de zuiger van de spuit, nadat de naald in de spier is geplaatst. Zo controleer je of er geen bloed in de spuit komt, voordat de medicatie wordt geïnjecteerd. Vind je bloed in de spuit? Dan betekent dit dat de naald in een bloedvat terecht is gekomen. Dit kan leiden tot complicaties als de medicatie direct in de bloedbaan wordt gespoten.

Zit er toch bloed in de spuit? Dan moet er opnieuw geprikt worden op een andere plaats om te voorkomen dat er medicatie in het bloedvat wordt geïnjecteerd.

Injecteer je medicijnen in een ader, zoals bij intraveneuze injecties? Dan hoef je niet te aspireren, omdat de naald direct in een ader wordt gezet. Hierbij moet je zeker weten of de naald goed is geplaatst en de medicatie langzaam wordt ingebracht. Dit doe je om complicaties te voorkomen. Raadpleeg een arts of de bijsluiten van het medicijn voor specifieke aanbevelingen bij aspireren!

Wil je meer leren over aspireren? Meld je dan aan voor onze e-learning injecteren, cursus injecteren of verpleegtechnische handelingen!

wanneer moet je aspireren bij injecteren

Bij een enkel-armindex (bekend als ABI: anke-brachial index) meet je een bloeddruk via een eenvoudige niet-invasieve test bij de armen en de enkels. Deze test wordt gebruikt om te kijken of er sprake is van een ‘perifeer arterieel vaatlijden (PAV)’. Dit is een aandoening waarbij de slagaders vernauwd of geblokkeerd zijn die het bloed vervoeren naar de ledematen.

Met het gebruik van een doppler-apparaat en een bloeddrukmeter wordt de bloeddruk gemeten in beide armen enkels. De enkel-armindex wordt berekend door de hoogste bloeddruk in de enkel te delen door de hoogste bloeddruk in de arm. De gezonde waarde van de enkel-armindex ligt tussen de 0,90 en 1,30. 

Wanneer een zorgvrager een lagere enkel-armindex heeft, dan kan dit wijzen op vernauwingen in de slagaders van de benen. Hierdoor zal er minder bloed en zuurstof naar de spieren worden gebracht. Meestal zijn de symptomen van de PAV: pijn of vermoeidheid in de benen tijdens het lopen, verhoogde risico op wondjes die niet goed genezen en benen/voeten die verkleuringen van de huid vertonen. Het voorkomen en opsporen van PAV is belangrijk. Zo kunnen behandelingen worden gestart om de symptomen te verlichten en eventuele verdere complicaties te vermijden.

Leer te werken met de enkel-armindex via onze cursus verpleegtechnische vaardigheden!

wat is een enkel-armindex

Injecteren is een medische handeling in de gezondheidszorg, waarbij medicijnen, vaccins, vloeistoffen of voedingssupplementen in het lichaam van de zorgvrager wordt gespoten of geïnjecteerd.

Je hebt verschillende soorten injectie die in de zorg worden gebruikt, zoals: subcutane injecties (onderhuids), intramusculaire injecties (in de spier) en intraveneuze injecties (in de ader). De methode die je kiest hangt af van een aantal factoren: type medicatie, de hoeveelheid van de medicijnen en het doel van de behandeling. Daarnaast ook de conditie van de zorgvrager.

Injecties worden gegeven door verpleegkundigen of een arts die hiervoor speciaal opgeleid zijn. Bij het injecteren zijn hygiënische richtlijnen van belang. Zo voorkom je infecties en complicaties bij de zorgvrager. In sommige gevallen kan een injectie pijnlijk of ongemakkelijk zijn bij de zorgvrager. Dat is een reden om de zorgvrager gerust te stellen en de juiste techniek te gebruiken om de pijn te minimaliseren.

Leer alles over injecteren via ons cursus Verpleegtechnische vaardigheden!

wat is injecteren in de zorg