fbpx
De opleiding bij ons duurt in totaal 10 lesdagen. Je kunt uitgaan van een lesdag van 9:00 – 16:00, maar elke dag wisselt qua lestijden. Met deze opleiding zul je zelfverzekerd aan de slag gaan met het leveren van zorg! Klik hier voor de opleiding Helpende plus!

Steunkousen oefenen druk uit op de benen, waardoor de bloedvaten en spieren worden gestimuleerd om het bloed terug te pompen naar het hart. Dit kan helpen om zwelling, pijn en vermoeidheid in de benen te verminderen. Onze e-learning compressietherapie laat alle onderdelen van de steunkousen zien. Zo leer je in welke situaties de steunkousen worden ingezet en hoe ze werken.

hoe werken steunkousen

Ja, vast en zeker! Wij geven les in 6 provincies in Nederland! Hier vind je al onze locaties.

Wees vrij om een informatie aan te vragen via ons contactformulier als je vragen hebt.

is er een zorgcursus bij mij in de buurt

 

 

 

 

 

 

Nee. Aangeraden wordt altijd een Enkel-Arm-Index van te voren af te nemen.

De enkel-arm-index (EAI) is een test die wordt gebruikt om de bloedstroom in de benen te meten en te bepalen of er sprake is van een verminderde bloedtoevoer naar de benen.

Tijdens de test wordt de bloeddruk gemeten aan beide enkels en aan beide armen. De enkelbloeddruk wordt vervolgens gedeeld door de arm bloeddruk om de EAI te berekenen. Een EAI van minder dan 0,9 wordt beschouwd als een teken van een verminderde bloedstroom in de benen, wat kan wijzen op perifeer arterieel vaatlijden (PAV). Je mag dan nooit steunkousen dragen.

Bij onze e-learning compressietherapie leer je meer over waarom je steunkousen niet zomaar mag dragen!

mag je zomaar steunkousen dragen

Met aspireren bij het injecteren wordt verwezen naar het proces van het terugtrekken van de zuiger van de spuit, nadat de naald in de spier is geplaatst. Zo controleer je of er geen bloed in de spuit komt, voordat de medicatie wordt geïnjecteerd. Vind je bloed in de spuit? Dan betekent dit dat de naald in een bloedvat terecht is gekomen. Dit kan leiden tot complicaties als de medicatie direct in de bloedbaan wordt gespoten.

Zit er toch bloed in de spuit? Dan moet er opnieuw geprikt worden op een andere plaats om te voorkomen dat er medicatie in het bloedvat wordt geïnjecteerd.

Injecteer je medicijnen in een ader, zoals bij intraveneuze injecties? Dan hoef je niet te aspireren, omdat de naald direct in een ader wordt gezet. Hierbij moet je zeker weten of de naald goed is geplaatst en de medicatie langzaam wordt ingebracht. Dit doe je om complicaties te voorkomen. Raadpleeg een arts of de bijsluiten van het medicijn voor specifieke aanbevelingen bij aspireren!

Wil je meer leren over aspireren? Meld je dan aan voor onze e-learning injecteren, cursus injecteren of verpleegtechnische handelingen!

wanneer moet je aspireren bij injecteren

Wij nemen je 10 lesdagen mee in de onderwerpen:

  • Basiszorg (persoonlijke verzorgen, mondzorg, enzovoorts)
  • Vitale functies
  • Valpreventie
  • Ziektebeelden
  • Medicatie
  • Palliatieve zorg
  • Compressietherapie
  • En nog veel meer!

Een uitgebreide opleiding van 10 dagen, waardoor je zelfverzekerd aan het bed staat.  Twijfel niet langer en kies voor onze opleiding Helpende plus!

Decubitus is een wond dat ontstaat op de huid door onderliggende problemen, langdurige druk, frictie of scheuringen. Deze type wond ontstaat voornamelijk bij zorgvragers die bedlegerig zijn of niet veel mobiliteit hebben. Denk aan wanneer zorgvragers niet veel kunnen draaien tijdens het liggen in een bed, waardoor de druk toeneemt op bepaalde plekken op het lichaam.

Als decubitus zweren niet worden behandeld kan het leiden tot: infectie, sepsis en zelfs de dood. Daarom is preventie van decubitus van levensbelang. Het herpositioneren in bed van zorgvragers is een preventiemiddel, maar ook de juiste voedingstoffen aanbieden voor het herstel. Wil je meer weten wat decubitus is? Bekijk dan eens onze cursus

wat is decubitus

 

Bij een enkel-armindex (bekend als ABI: anke-brachial index) meet je een bloeddruk via een eenvoudige niet-invasieve test bij de armen en de enkels. Deze test wordt gebruikt om te kijken of er sprake is van een ‘perifeer arterieel vaatlijden (PAV)’. Dit is een aandoening waarbij de slagaders vernauwd of geblokkeerd zijn die het bloed vervoeren naar de ledematen.

Met het gebruik van een doppler-apparaat en een bloeddrukmeter wordt de bloeddruk gemeten in beide armen enkels. De enkel-armindex wordt berekend door de hoogste bloeddruk in de enkel te delen door de hoogste bloeddruk in de arm. De gezonde waarde van de enkel-armindex ligt tussen de 0,90 en 1,30. 

Wanneer een zorgvrager een lagere enkel-armindex heeft, dan kan dit wijzen op vernauwingen in de slagaders van de benen. Hierdoor zal er minder bloed en zuurstof naar de spieren worden gebracht. Meestal zijn de symptomen van de PAV: pijn of vermoeidheid in de benen tijdens het lopen, verhoogde risico op wondjes die niet goed genezen en benen/voeten die verkleuringen van de huid vertonen. Het voorkomen en opsporen van PAV is belangrijk. Zo kunnen behandelingen worden gestart om de symptomen te verlichten en eventuele verdere complicaties te vermijden.

Leer te werken met de enkel-armindex via onze cursus verpleegtechnische vaardigheden!

wat is een enkel-armindex

Injecteren is een medische handeling in de gezondheidszorg, waarbij medicijnen, vaccins, vloeistoffen of voedingssupplementen in het lichaam van de zorgvrager wordt gespoten of geïnjecteerd.

Je hebt verschillende soorten injectie die in de zorg worden gebruikt, zoals: subcutane injecties (onderhuids), intramusculaire injecties (in de spier) en intraveneuze injecties (in de ader). De methode die je kiest hangt af van een aantal factoren: type medicatie, de hoeveelheid van de medicijnen en het doel van de behandeling. Daarnaast ook de conditie van de zorgvrager.

Injecties worden gegeven door verpleegkundigen of een arts die hiervoor speciaal opgeleid zijn. Bij het injecteren zijn hygiënische richtlijnen van belang. Zo voorkom je infecties en complicaties bij de zorgvrager. In sommige gevallen kan een injectie pijnlijk of ongemakkelijk zijn bij de zorgvrager. Dat is een reden om de zorgvrager gerust te stellen en de juiste techniek te gebruiken om de pijn te minimaliseren.

Leer alles over injecteren via ons cursus Verpleegtechnische vaardigheden!

wat is injecteren in de zorg

Palliatieve zorg is een soort zorg voor mensen met een ernstige ziekte die hun leven bedreigt. Het doel is om hun leven beter te maken door hun pijn en andere symptomen te verminderen en hun emotionele, sociale en spirituele behoeften te ondersteunen. Palliatieve zorg is bedoeld om patiënten en hun familie te helpen bij het omgaan met de verschillende onderdelen van een ziekte en om hen in staat te stellen waardig te leven, ongeacht de diagnose of levensverwachting. Deze zorg kan in verschillende vormen worden geleverd, zoals ziekenhuizen, thuis, verpleeghuizen of hospices. Een team van zorgverleners, waaronder artsen, verpleegkundigen en andere specialisten, werkt samen om deze zorg te bieden. Het belangrijkste doel van palliatieve zorg is om patiënten te helpen een zo hoog mogelijke kwaliteit van leven te behouden en hun waardigheid en zelfrespect te behouden.

Bekijk bijvoorbeeld onze cursus palliatieve zorg in Apeldoorn!

 

Voor onze opleiding Helpende plus heb je minimaal nodig:

  • MBO diploma niveau 2 Helpende
  • Minimaal 18 jaar zijn
  • Nog werkzaam in de zorg

 

Steunkousen worden vaak voorgeschreven aan mensen met aandoeningen zoals spataderen, trombose, lymfoedeem en veneuze insufficiëntie. Ze kunnen ook worden aanbevolen voor mensen die lange perioden moeten staan of zitten, zoals reizigers en mensen met een zittend beroep. Ken je onze e-learning compressietherapie al? Dat is een route door alle voor- en nadelen van steunkousen!

wie heeft er steunkousen nodig

Een enkel-arm-index (EAI) test kan worden uitgevoerd door verschillende zorgverleners, zoals een huisarts, vaatchirurg, vasculair geneeskundige een vaatlaborant of gewoon een verzorgende en verpleegkundige die getraind is in het uitvoeren van de test. Wist je dat wij ook een enkel-arm-index afnemen bij zorgvragers? Neem daarom contact met ons via info@zuster055.nl .

wie mag een enkel-arm-index afnemen