pleister

De afgelopen maanden ziet Daphne in de thuiszorg dat er steeds meer gebruik wordt gemaakt van de StatLock en Grip-Lok fixatiepleisters. Bij bijna alle zorgvragers met een verblijfskatheter ziet Daphne er één op hun been zitten. Het lijkt een opkomende trend te zijn in de zorg.

Toen Daphne 14 jaar geleden in de zorg begon, waren deze pleisters nog niet eens bekend. We moesten het doen met beennetjes en bandjes, als deze al beschikbaar waren. Nu ziet Daphne dat het gebruik van deze fixatiepleisters toeneemt. Het heeft haar interesse gewekt, en ze besloot op onderzoek uit te gaan om meer te weten te komen over de voordelen en toepassingen.

Wat is een StatLock - GripLok pleister?

Een StatLock of Grip-Lok fixatiepleister is officieel een hulpmiddel in de gezondheidszorg om intraveneuze katheters, zoals een perifere intraveneuze katheter (PIV) of centrale lijn, op hun plaats te houden. Het is een doorzichtige pleister met een ingebouwd stukje dat de katheter stevig op de huid vastzet, zodat deze niet verschuift of losraakt.

De fixatiepleister is ontworpen om de katheter veilig op zijn plaats te houden, wat het risico op problemen vermindert. Hierdoor kunnen zorgvragers zich gemakkelijker bewegen zonder zich zorgen te maken over het verplaatsen van de katheter.

Het gebruik van een fixatiepleister kan ook de kans op infecties verminderen, omdat het voorkomt dat de katheter herhaaldelijk door de huid wordt geprikt bij het opnieuw vastzetten.

Deze fixatiepleisters worden veel gebruikt in ziekenhuizen en klinieken en bieden een veilige en effectieve manier om intraveneuze katheters op hun plaats te houden tijdens de behandeling van zorgvragers.

De fixatiepleister wordt veel gebruikt bij urethrale verblijfskatheters

Hoewel de fixatiepleister oorspronkelijk is ontworpen voor intraveneuze katheters en centrale lijnen, wordt deze steeds vaker gebruikt om een urethrale verblijfskatheter op zijn plaats te houden en te fixeren.

Fixatiepleister

Wat is een urethrale verblijfskatheter?

Een urethrale verblijfskatheter is een medisch hulpmiddel dat wordt gebruikt om urine uit de blaas te verwijderen wanneer een persoon niet in staat is om op natuurlijke wijze te plassen. Het is een buisje dat via de plasbuis (urethra) in de blaas wordt ingebracht en daar wordt vastgehouden om een continule stroom van urine te vergemakkelijken.

Deze katheter wordt vaak gebruikt bij mensen die een operatie hebben ondergaan, bij mensen met urinaire retentie (onvermogen om urine uit de blaas te lozen) of bij mensen met bepaalde medische aandoeningen die het plassen bemoeilijken.

Je hebt verschillende soorten urethrale verblijfskatheters beschikbaar, waaronder eenmalig gebruikskatheters en katheters voor langdurig gebruik. Het inbrengen van een urethrale verblijfskatheter moet zorgvuldig worden uitgevoerd om het risico op infecties en andere complicaties te minimaliseren. De katheter wordt doorgaans bevestigd aan een urineopvangzak om de urine op te vangen en hygiënisch af te voeren.

Wat is een urethrale verblijfskatheter

Gebruik van de fixatiepleister bij mensen met een verblijfskatheter

In de zorg merken we een toenemende inzet van de StatLock, Grip-Lok bij mensen met een verblijfskatheter. Dit komt doordat de fixatiepleister een effectieve en handige manier biedt om de verblijfskatheter op zijn plaats te houden. Het voorkomt onbedoeld verschuiven of losraken van de katheter, wat het risico op complicaties, infecties en ongemakken vermindert. Het gebruik van de fixatiepleister zorgt voor meer comfort en gemak voor zorgvrager, en het vergemakkelijkt de verzorging en monitoring van de verblijfskatheter, waardoor het een waardevol hulpmiddel is in de zorg.

Hoe breng je een fixatiepleister aan?

Omdat het nu veel voorkomt dat je met een fixatiepleister werkt, is belangrijk om te weten hoe je deze pleister moet aanbrengen, fixeren en verwijderen. Hoewel er momenteel geen specifiek protocol van VILANS beschikbaar is, hebben we de literatuur doorgenomen om je hierover te informeren.

Video's

Hieronder vind je enkele video’s zodat je een beetje een idee hebt hoe de pleister er uit ziet en wat je moet doen.

[/vc_column][/vc_row]

Grip-Lok

StatLock

Wil je de fixatiepleister bestellen?

Zowel de StatLock als Grip-Lok fixatiepleisters zijn verkrijgbaar bij iedere apotheek of medische leverancier, op voorwaarde dat je de juiste bestelcode hebt. Je kunt deze pleisters eenvoudig bestellen voor gebruik in de praktijk.

Welke bestelcodes heb je?

Waar je ook de fixatiepleisters gaat bestellen, het handigste is als je het ZI-nummer doorgeeft. Dit is een Europese code die overal hetzelfde is.

ZI-nummer voor de Grip-Lok: 15713873

ZI-nummer voor de StatLock: 14810107

Worden de fixatiepleisters vergoed?

Of de fixatiepleisters vergoed worden hangt af van welke zorgverzekeraar je hebt. Goed dus om van te voren even te checken!

Meer weten?

Meer weten over katheteriseren? Koop dan onze e-learning katheteriseren en spijker je kennis weer helemaal bij!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.