Lege baxterzakjes

Wij kennen allemaal wel de medicatie baxterzakjes. Het zakje waar de medicatie van de zorgvrager met privacy gegevens, tijdstip van inname en soort medicatie op staat vermeld. Alleen, wat moeten wij eigenlijk met deze lege zakjes doen? Ik denk dat wij allemaal wel de zakjes (met name in de thuissituatie) in de container gooien of bij het plastic doen, maar mag dit wel? Wij vertellen jou in deze blog van Zuster-055 het antwoord!

Baxteren 

Baxteren wordt ook wel een geneesmiddeldistributiesysteem genoemd. Een geneesmiddeldistributiesysteem (GDS) is een verpakking waarin medicijnen voor de zorgvrager zitten. Deze zakjes zijn per dag en toedientijdstip ingedeeld. Een baxter wordt in de zorg ook wel baxterrol of medicijnrol genoemd.

Een baxterrol wordt met behulp van een geautomatiseerd systeem gevuld. De medicijnen zijn per zorgvrager en per toedieningstijdstip in een doorzichtig plastic zakje verpakt. De aan elkaar gesealde zakjes worden in de vorm van een medicijnrol afgeleverd. De baxterrol is bedacht om uitzetfouten te voorkomen en de zelfredzaamheid van de zorgvrager te bevorderen.

Alleen tabletten die dagelijks of wekelijk gebruikt worden kunnen verpakt worden in een baxterrol. Zo kan er geen insuline, inhalatiemedicijnen, dranken of pleister in een baxterrol verwerkt worden.

Video: Hoe wordt een baxterrol gemaakt

Medicatieveiligheid

Bij medicatieveiligheid gaat het om zo min mogelijk fouten maken met medicijnen van jouw zorgvrager. Het doel hierbij is is dat de juiste zorgvrager, het juiste medicijn op de juiste tijd en in de juiste hoeveelheid krijgt op de juiste wijze. Dit noemen wij ook wel de 5’s. Het is belangrijk bij medicatieveiligheid dat de zorgvrager waar mogelijk nog het hele medicatieproces zoveel mogelijk zelf beheert. Als zorgverlener, organisatie maak je hier afspraken over met de zorgvrager. Je spreekt onder andere samen af wie waar verantwoordelijk voor is. Dit kan je door middel van een BEM-Codering afspreken en vast laten stellen.

 

Uitleg BEM

Klaarzetten, aanreiken en toedienen van medicijnen

Er is een groot verschil tussen het klaarzetten, aanreiken en toedienen van medicijnen. Hieronder nemen wij ze kort met jou door.

Klaarzetten

Het juiste medicijn (juiste vorm, juiste dosis voor juiste zorgvrager) wordt klaargezet door de zorgprofessional. Dit is de verantwoordelijkheid van de zorgprofessional. Teken voor deze handeling altijd af op de toedienlijst. De zorgvrager is zelf verantwoordelijk voor het innemen op het juiste tijdstip.

Aanreiken

De medicijnen worden ‘aangereikt’ als de zorgvrager niet in staat is om zelf de medicijnen te pakken, maar wel in staat is om te controleren wat hij neemt. Bij het aanreiken van medicijnen ligt de verantwoordelijkheid voor het gebruik van de medicijnen bij de zorgvrager. De zorgprofessional is slechts ‘de handen van de zorgvrager’.

Toedienen

‘Toedienen van medicijnen’ gebeurt als de zorgvrager niet zelf de verantwoordelijkheid kan dragen voor inname, aanbrengen of inbrengen van medicijnen volgens voorschrift. De verantwoordelijkheid wordt van de zorgvrager overgenomen.

Dien de medicijnen toe uit een GDS of uit de oorspronkelijke verpakking volgens de gegevens van de toedienlijst. Teken op de toedienlijst af voor de handeling ‘toedienen’.

Wat doen we met de lege baxterzakjes?

Gooi medicijnzakjes niet zomaar weg in de afvalemmer. De zakjes bevatten privacygevoelige informatie. De organisatie zorgt voor de verwerking.

Werk je in de thuiszorg, overleg dan met de zorgvrager hoe de zakjes weg te gooien. Zo kan bijvoorbeeld de tekst doorgestreept worden met een watervaste viltstift of doorgeknipt worden. Er zijn zakjes waarbij de inkt op de etiketten in water oplosbaar is. even een natte vinger erover of onder de kraan en de informatie is verdwenen. Er zijn apotheken die baxterzakjes op basis van papier hebben. Het lijkt plastic, maar het is papier. Deze zakjes kan je versnipperen.

Daarnaast is er ook nog een mogelijkheid om de zakjes in de wasmachine te doen. Verzamel gedurende de dag alle baxterzakjes, doe deze in een wastas en was deze in de machine. De inkt zal dan ook oplossen.

Baxterzakjes

Referenties

8 Comments

 1. hallo,

  Ik had een vraagje over zo’n speciale container voor baxterrollen. Ik kan nergens op het internet vinden hoeveel zo’n container ongeveer kost. Weet u dat toevallig?

  1. Goedemorgen,

   Je kan bij de plaatselijke apotheek om een medicijncontainer vragen. Hier kan je de afvalzakjes van de baxter in deponeren en verzamelen. Bij een volle container kan deze retour gegeven worden aan de apotheek. Zij zorgen ervoor dat deze bij het speciaal afval vernietigt worden.

   Met vriendelijke groet,
   Zuster-055

  2. @Hayrunnisa Zo’n speciale container om de Baxter rol zelf in te bewaren tijdens het gebruik, zoek ik ook! En wat die kost. Helaas lees ik hier alleen reacties die gaan over afvalzakjes…

   1. Goedemorgen Rian,

    De Baxterrol dispenser (waarin je de rol kunt bewaren) kun je aanvragen bij iedere plaatselijke apotheek.
    Kosten voor de dispenser zit tussen de €15,00 en €25,00. Je hebt verschillende maten.

    Naast de plaatselijke apotheek, kun je er ook zelf één online kopen: https://www.medimpex.nl/zoeken?query=baxterrol&searchType=Search&pageSize=12&sortingField=Relevance&sortingDirection=Ascending&groep=baxterrol-dispensers&page=1

    Met vriendelijke groet,
    Daphne Verbeet
    Algemeen directeur Zuster-055

  3. Goedemorgen Hayrunnisa,

   Bedoel je een container om de baxterzakjes in weg te gooien of een dispenser waarin je de rol kunt bewaren?

   Container
   Kun je bij verschillende bedrijven aanschaffen. Hieronder enkele voorbeelden:
   1) https://logimedical.nl/product/baxter-afvalbak/
   2) https://www.baxter-vernietiging.nl/

   Dispenser
   De Baxterrol dispenser (waarin je de rol kunt bewaren) kun je aanvragen bij iedere plaatselijke apotheek.
   Kosten voor de dispenser zit tussen de €15,00 en €25,00. Je hebt verschillende maten.

   Naast de plaatselijke apotheek, kun je er ook zelf één online kopen: https://www.medimpex.nl/zoeken?query=baxterrol&searchType=Search&pageSize=12&sortingField=Relevance&sortingDirection=Ascending&groep=baxterrol-dispensers&page=1

   Met vriendelijke groet,
   Daphne Verbeet
   Algemeen directeur Zuster-055

 2. De scholing zijn erg leerzaam en een goede sfeer. Goede uitleg en zeker begrijpzaam . Zo kan ik als zzp-er bevoegd en bekwaam blijven . Met de scholingen van Zuster-055 .
  Daphne bedankt voor deze scholingen .

 3. Bedankt voor de interessante informatie over de baxterzakjes. Mijn oudtante heeft ambulante zorg nodig en gebruik veel medicijnen. Ik heb mij wel eens afgevraagd wat er met de informatie op de etiketten gebeurt. Het is goed om te lezen dat dit op een veilige manier vernietigd kan worden door de zorgmedewerkers. https://www.zonnewende.net/valkenburg

 4. Baxterrollen industrie
  Wat is het toch erg, dat er zoveel medicijnen rond gedeeld worden, alsof het snoepjes zijn! In mijn senioren gemeenschap zijn er mensen die TIEN verschillende medicijnen per dag (en. Misschien wel tweemaal per dag) moeten nemen.
  Ik denk dat ze zich ook zitten te vergiftigen, zou t niet?
  Als mensen gezond zouden leven van jongs af aan, zou deze “zieken industrie” niet nodig zijn.
  Wat kost dit allemaal en wat een luxe in deze dure tijd!
  Ik ben zelf 86 en gebruik geen medicijnen. Het kán dus wel!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.