Veilige naalden

Veilige naalden

Ja, deze blog begin ik (Daphne) een beetje boos met drie uitroeptekens!!! Mijn naam is Daphne Verbeet en ik ben eigenaresse van bijscholingscentrum Zuster-055. Wij bieden betaalbare en geaccrediteerde zorgcursussen aan voor zorgverleners. Iedere cursus weer verbaas ik mij enorm erover dat er in de zorg nog steeds geen veilige naalden worden gebruikt en als ze er dan eindelijk zijn, dan worden ze niet op de juiste manier gebruikt.

Wat zijn veilige naalden

Veiligheidsnaalden zijn veilige naalden met een ingebouwd beschermingsmechanisme om prikaccidenten te voorkomen. Een veilig naaldsysteem is een naald met een systeem dat het mogelijk maakt om na het prikken de naald volledig af te schermen zonder het risico dat men zichzelf daarbij prikt. Dit vermindert het risico op accidenteel bloedcontact.
Accidenteel bloedcontact is blootstelling aan bloed of mogelijk met bloed verontreinigde lichaamsvloeistoffen door een percutane verwonding of door contact met slijmvlies of nietintacte huid. Accidenteel bloedcontact kan ontstaan door prik-, snij-, bijt- en spatincidenten.

Omdat 85% van de prikaccidenten in de zorgsector voorkomt, hebben werkgevers en werknemers uit die sector in Europees verband het initiatief genomen om prikaccidenten aan te pakken. Dat heeft geleid tot een Europese richtlijn die werkgevers van alle lidstaten verplicht om hun medewerkers te beschermen tegen prikaccidenten.

Veilige naalden

Verplicht!!!

Sinds januari 2012 geldt er een EU-richtlijn die prikaccidenten voorkomen en veilig werken benadrukt. In Nederland was deze richtlijn in 2013 aanleiding om het Arbeidsomstandighedenbesluit te wijzigen. Naast het verbod op terugplaatsen van doppen op de naalden (recappen), is ook veiligheidsnaalden gebruiken verplicht gesteld.

Verschillende systemen

Er zijn meerdere soorten veiligheids- en beschermingsmechanismen. Welk systeem wordt gebruikt hangt af van de doelgroep, de toepassing en de situatie. In de handel zijn injectienaalden:

  • waarbij de naald na de prikhandeling automatisch terugschiet in de spuit (passief systeem);
  • waarbij het beschermkapje aan de naald vast zit. Het beschermkapje is met een duimbeweging op een veilige manier over de naald te klikken (actief systeem);
  • waarbij een naaldhuls handmatig over de naald kan worden getrokken zonder de naald aan te raken (actief systeem).

Alle drie systemen moeten na gebruik in de naaldcontainer worden gedeponeerd

Welke naalden mogen NIET meer

Welke naalden MOETEN worden gebruikt

Meest gestelde vragen

Moeten de veilige naalden in de naaldencontainer?

Ja. Al het scherpe afval – zoals naalden (ook veilige naalden), scalpelmesjes en gebroken ampullen moeten in de naaldencontainer.

Worden de veilige naalden vergoed?

Als iemand zorg krijgt vanuit een indicatie waarbij medicatie via injectie toegediend wordt door de zorgverlener, dan wordt zowel de medicatie als het veilige naaldsysteem vergoed vanuit de basisverzekering.

De apotheek levert mij nog de oude en niet veilige naalden. Wat nu?

De apotheek weet niet of mevrouw Jansen wel of niet zichzelf spuit. Daarom moet jij als zorgverlener van jouw laten horen.  Laat de apotheker weten dat jullie als zorg de zorgvrager injecteren en de apotheker levert veilige naalden.

Mijn zorgvrager vindt de veilige naalden pijnlijk

In principe moet het injecteren met veilige naalden geen pijn doen. Ga na of je het wel op de juiste manier doet, volgens het juiste protocol.

Er blijft bij de veilige naalden altijd wat insuline op de buik zitten. Heb ik dan alles wel toegediend?

Bij insuline spuiten wij altijd twee eenheden weg. Deze eenheden blijven bij de veilige naalden in het dopje hangen. Op het moment dat je gaat injecteren en daarna de veilige naald loslaat van de huid, blijven de twee weggespoten eenheden achter op de huid. Dit kan geen kwaad. Deze kan je wegvegen met een gaasje.

Referenties

2 Comments

  1. Als iemand een I-port heeft, is het voor ons zorgverleners lastig om met een veilige insuline naaldje insuline toe te dienen.
    Je kunt niet goed zien of het naaldje recht de canule in gaat.
    Daarom gebruiken wij nog onveilige insuline naaldjes.
    Heeft u hier een reactie op?
    Met vriendelijke groet Yvonne

    1. Goedemorgen Yvonne,

      Bedankt voor je reactie en wat een leuke vraag! Voor het toedienen van medicatie via de i-port gelden er andere protocollen en richtlijnen.

      Met vriendelijke groet,
      Daphne Verbeet
      Zuster-055

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.