Wat is het risico van niet scholen?

Je komt bij jouw zorgvrager en je hebt de taak om een injectie klaar te maken. Vanuit je oude opleiding weet je hoe je een injectie klaarmaakt. Toch is het alweer een tijd geleden dat je je hebt bijgeschoold. Hoe werkt die injectietechniek ook alweer? Huidplooitechiek? Loodrechttechniek? Hoe snel spuit je in? Vervolgens spuit je het vloeistof in en je ziet een harde bobbel ontstaan. Een technische vormfout die voorkomen had kunnen worden door weer bekwaam te worden in de nieuwste protocollen van injecteren. Dit kan pijn voor de zorgvrager opleveren, terwijl je dit zelf niet wil. Daarom willen wij je meenemen in het verhaal waarom bijscholen zo belangrijk is!

Hoe vaak moet je bijscholen?

Volgens de Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg (Wet BIG) is het vereist dat zorgverleners hun kennis en vaardigheden bijhouden door middel van scholing. Hoe vaak je dit doet? Dat heeft deze wet niet bepaald. Wel geeft de wet BIG aan dat je moet bijscholen om de kwaliteit van zorg hoog te houden

Ons vakgebied verandert veel in protocollen. Door veel onderzoeken zie je dat technieken en werkwijzen worden veranderd om zo efficiënt mogelijk en pijnvrije zorg te leveren. Een verplichting tot scholing, bij- en nascholing ligt aan een aantal onderdelen: het beroep, de specialisatie, de werkomgeving en de ontwikkelingen in de zorg. Wel wordt vereist dat je als zorgverlener op de hoogte blijft van de ontwikkelingen en richtlijnen in het vakgebied.

Het is dus aan jou, beroepsvereniging en/of werkgever de bedoeling om een persoonlijk ontwikkelingsplan op te stellen. Daarin geef je jouw scholingsbehoeften en -doelen aan! Aan de hand van dit ontwikkelingsplan bekijken jullie hoe vaak het noodzakelijk is om te scholen.

Wij adviseren dat je minimaal één tot twee keer per jaar te scholen op verschillende vakgebieden. Protocollen veranderen en de materialen worden steeds vernieuwd. Daarom is het verstandig om op de hoogte te blijven!

Bijscholen in de zorg

Wat is het risico van niet scholen?

Het is risicovol als jij onvoldoende scholing hebt gehad in de zorg. Dit kan leiden tot (medische gevaarlijke) fouten, verkeerde diagnoses en het niet herkennen van problemen. Het kan ook invloed hebben op de veiligheid en het welzijn van de zorgvragers. Bovendien loop je het risico om niet op de hoogte te zijn van nieuwe ontwikkelingen en regels in de zorg. Zelfs is het niet mogelijk om je professioneel te ontwikkelen. Daarom is het belangrijk om voortdurend bij te leren en bijscholing te volgen, zodat je kwalitatieve zorg kunt blijven bieden.

Wat als je een fout maakt?

Wat is het risico van niet scholen

Je loopt het risico om voor de tuchtrechter te worden gebracht als je een fout maakt in de zorg. De tuchtrechter is een onafhankelijke partij dat klachten over de kwaliteit van zorg behandelt en beoordeelt of een zorgverlener zijn of haar professionele normen heeft overtreden.

Als je een fout maakt die schadelijke gevolgen heeft voor een zorgvrager, kan dit leiden tot een klacht bij de tuchtrechter. De tuchtrechter kan verschillende maatregelen opleggen, wisselend van een waarschuwing of berisping tot het schorsen of zelfs het intrekken van je diploma.

Het doel van de tuchtrechter is niet alleen het beschermen van zorgvragers, maar ook het bevorderen van de kwaliteit van zorg en het handhaven van professionele normen binnen de gezondheidszorg. Het is daarom belangrijk voor zorgverleners om zorgvuldig te handelen, fouten te vermijden en indien nodig verantwoordelijkheid te nemen voor eventuele fouten die zijn gemaakt.

Het is slim om altijd de professionele regels te volgen. Praat open en eerlijk met zorgvragers en collega’s. Als er een fout is gemaakt, meld deze dan en neem passende maatregelen. Beperk de schade en leer ervan.

Blijf daarom scholen!

Tuchtrechter door het niet bijscholen

Wij kunnen eigenlijk maar één ding zeggen: BLIJF SCHOLEN! En als je dit doet, doe het dan goed. Kom bij ons een cursus volgen en maak jezelf weer helemaal bekwaam!

Wij hebben een groot en gevarieerd cursusaanbod. Bekijk het hele aanbod en onze locaties via de onderstaande knop:

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.