Dosisaerosol

Dosisaerosol

Een dosisaerosol is een spuitbus met drijfgas waar het medicijn in zit. Wij noemen dit ook wel pufje. Met één druk op de knop spuit het medicijn naar buiten waarna het kan worden ingeademd. Er wordt altijd eenzelfde hoeveelheid medicijn naar buiten gespoten, per spray dus 1 dosis.

De longen

Onze longen zijn van levensbelang. Simpel gezegd zorgen de longen ervoor dat we goed kunnen ademen. Met gezonde longen gaat ademhalen vanzelf, waardoor je bijna zou vergeten hoe belangrijk de longen zijn. Dankzij hen krijgt ons lichaam elke vier seconden zuurstof. Dat is meer dan twintigduizend keer per dag, of acht miljoen keer per jaar. En dat 24 uur per dag, je hele leven lang. Onmisbaar dus, een goede werking van de longen.
De lucht die we inademen, komt via onze mond of neus in de luchtpijp terecht. De luchtpijp is een stevige buis waarin kraakbeenringen zitten, zodat de buis altijd open is. Hij splitst zich in twee takken, die we bronchiën noemen. Aan de uiteinden van de kleinste bronchiën zitten de longblaasjes. De longblaasjes geven de ingeademde zuurstof af aan het bloed. Het bloed brengt de zuurstof naar alle plaatsen in het lichaam. 

Inhaleren

Zorgvragers die inhalatiemedicijnen nodig hebben, hebben vaak last van:

  • Periodieke kortademigheid na blootstelling aan prikkels
  • Benauwdheid
  • Ontstekingen aan de luchtwegen
  • Hoesten en slijm

Inhalatietherapie

Bij de behandeling van bijvoorbeeld astma en COPD, wordt er gebruik gemaakt van verschillende inhalatie medicijnen.

Ze zijn onder te verdelen in:

  • Luchtwegverwijders;
  • Ontstekingsremmers;
  • Combinatie van medicijnen, een luchtwegverwijder met een ontstekingsremmer.

Pufje

Vraag: Wanneer een dosisaerosol meer dan één week niet is gebruikt..

A: Spuiten wij één doses weg

B: Spuiten wij twee doses weg

C: Pakken wij een nieuw pufje

Antwoord: A

Wanneer het spuitbusje dosisaerosol langer dan 1 week niet is gebruikt: schudden en 1 dosis wegspuiten. Dit heeft ermee te maken dat oude medicijnen achter kunnen blijven in het spuitbusje. Je moet er als zorgverlener zeker van zijn dat de zorgvrager de juiste hoeveelheid medicatie binnenkrijgt.

Let op: Wanneer je een nieuw spuitbusje dosisaerosol pakt, dan moet je schudden en twee doses wegspuiten. Vaak is de eerste keer dat je spuit veelal lucht. Om er zeker van te zijn dat hij het doet, spuit je nogmaals een doses weg.

Ontwerp zonder titel 300x251 1

Referenties

  • Website Jeroen Bosch Ziekenhuis. Inhalatiemedicijnen (externe link, gezien december 2020).
  • Website Longfonds. (Externe link, gezien december 2020)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.