Hartpatiënt en warmte

Wist je dat jouw hart een grote spier is, zo groot als jouw vuist? Het groeit met jouw lichaam mee. Het hart kan wel 4 tot 5 liter bloed per minuut rondpompen. Ja, dat is enorm veel! De enorme hoeveelheid bloed dat rondpompt bestaat uit zuurstof en voedingsstoffen en gaat naar alle spieren en organen. Zonder een kloppend hart kun je niet leven, maar als je hartritme verstoord is, kan dit ook voor grote problemen zorgen. Hieronder enkele voorbeelden.

Hartritmestoornissen 

Je hartslag past zich de hele tijd aan. Zo heb je bijvoorbeeld een lage hartslag als je rustig zit en een hoge hartslag als je heel actief bent of emotioneel. Alleen als je hartritme in dat soort situaties anders is dan je verwacht, kan dit wijzen op een hartritmestoornis.

Hartfalen

Bij hartfalen werkt je hart minder goed. Je bent daardoor sneller moe of kortademig en houdt vocht vast.

Hartinfarct

Bij een hartinfarct (of hartaanval) raakt een bloedvat van het hart plotseling afgesloten. Het meest voorkomende signaal is een drukkende pijn op de borst, die kan uitstralen naar andere delen van je lichaam. Het is belangrijk dat je zo snel mogelijk 112 belt bij deze klachten. Hoe eerder het bloedvat weer open is, hoe beter.

Wanneer ben je hartpatiënt

Wanneer je een aandoening aan je hart hebt in welke vorm dan ook, spreken wij van hartfalen. Je bent dan automatisch hartpatiënt. Een arts stelt vast ook je hartfalen, klachten hebt.

Het nationaal hitteplan

Nederland kent niet heel veel warme dagen, maar als het dan eindelijk zover is kan het ook goed warm en broeierig worden. Het Nationaal Hitteplan is een plan dat bedoeld is om een waarschuwing af te kunnen geven voor aanhoudend warm weer. Dit plan gaat vaak in wanneer het meer dan vier dagen 27 graden of hoger buiten is of wordt verwacht.

Het hart en tropische temperaturen

Wanneer het warm weer is krijgt ons hart het zwaar te verduren. Voor mensen met hartfalen is deze warme periode extra moeilijk.  Waar een gezond hart dat extra werk wel aan kan, kan een hart met een verminderde pompfunctie dit niet meer. 

Om warmte af te voeren zweet je meer, want zweet op de huid zorgt voor verkoeling als het verdampt. Ook worden je bloedvaten wijder, zodat het hart meer bloed kan rondpompen en het lichaam meer warmte kwijt kan via de huid. Door de extra ruimte die vrijkomt in de vaten pompt het hart bij iedere slag minder bloed rond dan normaal. Ook heeft het bloed door het zweten minder volume. Als je hart al minder goed werkt, lukt dat niet zo goed. Je kunt dan kortademig en vermoeid worden, of dikke enkels krijgen.

Oedeem

Wat kun je doen?

Veel mensen met hartfalen hebben een vochtbeperking. Dat wil zeggen dat je bijvoorbeeld per dag maximaal anderhalve liter vocht mag drinken. Vooral voor deze groep is de hittegolf een beproeving. Drinken ze vanwege de hitte toch teveel, wat best te verklaren is, dan kan zich vocht achter de longen ophopen, met alle gevolgen van dien. Zijn hartpatiënten te streng met het houden aan hun vochtbeperking, dan ligt uitdroging op de loer. Dat wil je ook niet. Het gevaar van uitdroging is nog groter voor mensen die ook nog plastabletten gebruiken, en dan zijn er redelijk veel. Deze pillen helpen het teveel vocht af te voeren. Ben je hartpatiënt en gebruik je plastabletten, raadpleeg dan altijd je huisarts of cardioloog om te overleggen of het wel raadzaam is deze met hoge temperaturen te nemen.

Vochtbeperking

Sabbelen op ijsblokjes!

Een tip wat zeer effectief is bij mensen met hartfalen is het zabbelen op ijsblokjes. Laat hartpatiënten sabbelen op ijsklontjes. Je krijgt dan steeds kleine beetjes vocht binnen, maar het verkoelt wel voor een langere tijd.

Ijsblokjes

Aandachtspunten

Tot slot wat aandachtspunten die zeker niet vergeten mogen worden.

  1. Pas op met plastabletten. Een plastablet helpt bij het afvoeren van vocht. Maar als het warm is, kan dit te veel worden. De kans wordt groter dat je uitdroogt en te weinig gaat zweten. Je kunt dan klachten krijgen zoals hoofdpijn, kramp, misselijkheid of braken, uitputting, duizeligheid,  flauwvallen en soms bewusteloosheid.
  2. Blijf altijd binnen tussen de warmste uren van de dag. Zoek dus de warmte niet op.
  3. Houd je woning, appartement koel door zonwering, ventilator of airconditioning.
  4. Draag dunne katoenen kleding. Dit zorgt ervoor dat je minder transpireert. (gaat zweten)
  5. Drink indien je geen vochtbeperking hebt voldoende. Doordat je extra gaat zweten verlies je ook meer vocht.

En tot slot: Worden je hartklachten erger, bel dan altijd de huisarts of indien spoed: 112!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.