fbpx

Het weggooien van de Fentanylpleister

Fentanyl is een morfineachtige pijnstiller (opiaat). Het heeft een sterke pijnstillende werking. Wij verwisselen allemaal wel eens een Fentanyl pleister/transdermale pleister, maar waar mogen wij deze eigenlijk weggooien? Veelal belandt deze in de huishoudelijke container, maar mag dit eigenlijk wel? Vilans geeft hieronder het antwoord op deze vraag!

 

Het weggooien van de Fentanylpleister

Vilans zegt het volgende over het weggooien van een transdermale pleister:

 1. Vouw de pleister dubbel met de plakranden naar elkaar toe en druk ze samen.
 2. Gooi de pleister in de container voor klein chemisch afval (KCA).

 

Er zijn uitzonderingen!

Oude medicijnen of injectienaalden kunnen ingeleverd worden bij het milieubrengstation, of, afhankelijk van de gemeente waar je woont, in de klein chemisch afval-box of bij de apotheek.

Sommige afvalindustrieën hebben samen met de gemeente en apotheken hier afspraken over gemaakt. In deze gemeentes is het mogelijk om oude medicijnen of injecties in te leveren in een naaldenbeker, container of afgesloten bak bij de apotheek. De oude geneesmiddelen en naalden worden opgeslagen in speciale vaten. Deze worden opgehaald bij de apotheek en naar de juiste bestemming gebracht om gescheiden en verwerkt te worden.

 

Conclusie

Heb jij een cliënt die gebruik maakt van een transdermale pleister? Check dan altijd of er een naaldenbeker, KCA bak of andere dichte bak aanwezig is. Is deze er niet? Vraag er dan één aan bij de apotheek of gemeente!

 

Bronnen:

Reacties ( 2 )

 • Greetje Bos

  Goedemiddag,
  Mijn apotheker lacht erom dat ik de fentanylpleisters in een container heb. Zij willen geen pleisters in een container. Heel vreemd vind ik dit. Is dit normaal dat een apotheker dit niet wil?

  Vriendelijke groet, Greetje Bos.

  • Daphne Brouwer

   Goedemiddag Greetje,

   Wat leuk dat je onze blog over het gebruik en weggooien van de Fentanylpleister hebt gelezen.

   Het gebruik en weggooien van transdermale pleisters, waaronder Fentanylpleister, zijn verplicht op een veilige en milieuvriendelijke manier weg te gooien. Gooi de pleister altijd in een container voor klein chemisch afval (KCA).

   Sinds december 2019 is hier ook een protocol voor. Deze zegt: ‘Doe medicijnafval bij het klein chemisch afval (‘chemobox’) of breng het terug naar de apotheek. Apotheken zijn niet verplicht om medicijnafval aan te nemen. Zij doen dit als service naar hun klanten. Een gemeente is wel verplicht het klein chemisch afval (KCA) van particulieren (en cliënten van de thuiszorg) in te zamelen. Lever het in bij een gemeentedepot, chemokar of kca-depot.”

   Wil jouw apotheek de pleisters niet aannemen, dan raad ik je aan om de gemeente te raadplegen. Zij zijn dus wel verplicht al het klein chemisch afval aan te nemen en te verwerken.

   Hopelijk heb jij wat aan dit antwoord.

   Met vriendelijke groet,
   Daphne Verbeet
   Algemeen directeur Zuster-055

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.