Wat doen we met de lege baxterzakjes?

We kennen allemaal wel de medicatie baxterzakjes. Het zakje waar de medicatie van de cliënt met privacy gegevens, tijdstip van inname en soort medicatie op staat vermeld. Alleen, wat moeten wij eigenlijk met deze lege zakjes doen? Ik denk dat wij allemaal wel de zakjes (met name in de thuissituatie) in de container gooien of bij het plastic doen, maar mag dit wel? Hieronder vind je het antwoord!

Baxterzakjes mogen niet zomaar bij het afval! De informatie op de etiketten van de medicatiezakjes bevat namelijk privacygevoelige informatie van een cliënt die beschermd moet worden. Deze informatie mag niet zomaar in de afvalbak waar iedereen het uit kan halen en het kan lezen. Het gaat hierbij om de privacywetgeving. Dat geldt zowel in de intramurale zorg als in de thuiszorg wanneer de zorgmedewerker het beheer van de medicatie heeft overgenomen.

3 Tips voor het weggooien/vernietigen van baxterzakjes

 • Aparte afvalbakjes of een speciale afvalcontainer voor privacygevoelige informatie, en deze laten  afvoeren/vernietigen, net als privacygevoelige documenten.
 • Er zijn zakjes waarbij de inkt op de etiketten in water oplosbaar is: dus met een natte vinger erover of onder de kraan en het is weg.
 • Er zijn apotheken die baxterzakjes op basis van papier hebben. Het lijkt plastic, maar het is papier. Daardoor kun je de lege zakjes afvoeren via het vertrouwelijk papier of versnipperen.

 

Bronnen;

Comments ( 2 )

 • Avatar
  hayrunnisa

  hallo,

  Ik had een vraagje over zo’n speciale container voor baxterrollen. Ik kan nergens op het internet vinden hoeveel zo’n container ongeveer kost. Weet u dat toevallig?

  • Daphne Brouwer
   Daphne Brouwer

   Goedemorgen,

   Je kan bij de plaatselijke apotheek om een medicijncontainer vragen. Hier kan je de afvalzakjes van de baxter in deponeren en verzamelen. Bij een volle container kan deze retour gegeven worden aan de apotheek. Zij zorgen ervoor dat deze bij het speciaal afval vernietigt worden.

   Met vriendelijke groet,
   Zuster-055

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

WhatsApp ons