fbpx

Wanneer moet je een opzuignaald gebruiken?

Injecteren

Als verzorgende of verpleegkundige heb je veel te maken met injecties en naalden. Insuline, vitamine B12, vitamine D, fraxiparine en nog veel meer! Het is bij deze risicovolle handeling belangrijk dat je deze nauwkeurig uitvoert.

 

Met of zonder opzuignaald?

Onlangs verscheen er een discussie op een Facebookpagina, wanneer wel en wanneer niet een opzuignaald te gebruiken. Hier is maar één platform voor die ons als zorgprofessionals hier het antwoord op kan geven.. namelijk VILANS!

Vilans zegt het volgende over het gebruik van een opzuignaald:

Gebruik een :

 1. Bij vloeistoffen met een etsende werking die niet in aanraking met de huid mogen komen
 2. Als de spuit niet naast de cliënt klaargemaakt wordt

Wat wordt er verstaan onder etsende medicatie;

 • Cytostatica
 • Sommige antibiotica
 • Ijzer
 • Fenytoïne
 • Theophulline
 • Tauredon
 • Hepatitis B

Conclusie; Ben jij bij de cliënt op de kamer, maak je daar de injectie klaar en dien je hem gelijk toe, dan is er GEEN opzuignaald nodig. Je kan dan de vloeistof opzuigen en injecteren met dezelfde naald. Heb je een kant en klare injectie, dan is dit natuurlijk niet van toepassing. Bij uitzondering van bovenstaande genoemde punten, is er wel een opzuignaald nodig.

 

Gebruik van veiligheidsnaalden

Sinds januari 2012 is er een EU-richtlijn van kracht, die het voorkomen van prikaccidenten en veilig werken benadrukt. In Nederland heeft de richtlijn geleid tot een wijziging in het Arbeidsomstandighedenbesluit. Naast het verbod op recappen, het gebruik van de juiste naaldencontainers, wordt het gebruik van veiligheidsnaalden verplicht.

 

Soorten veiligheidsnaalden

Er zijn verschillende soorten veiligheidsnaalden. Ze worden geleverd voor de verschillende injectietechnieken en als opzuignaald.

 • Injectienaalden waarbij de naald na de prikhandeling automatisch terug in de spuit schiet.
 • Injectienaalden waar het beschermkapje aan de naald vast zit. Het beschermkapje is met een duimbeweging over de naald te klikken, waarbij de duim veilig achter de naaldpunt blijft.
 • Injectienaalden waarbij een naaldhuls handmatig over de naald getrokken kan worden zonder de naald aan te raken.

 

Veilige opzuignaalden

Opzuignaalden zijn dikker en langer (diameter: 0,9-1,2 mm x lengte: 38-50 mm); de naalden met een lengte van 50 mm zijn vooral geschikt, omdat ze tot de bodem van een ampul reiken. Er zijn veilige stompe opzuignaalden speciaal voor het optrekken van vloeistoffen. De naald heeft een slijping van 40° en is daarmee scherp genoeg om door rubber stoppers te prikken maar kan met de slijping niet door de huid.

Veilige opzuignaalden met filter

Er zijn veilige stompe opzuignaalden met een filter in de handel. Ook zijn er flexibele ‘naalden’ met een filter. Het gebruik van een opzuignaald met een filter wordt aanbevolen bij:

 • het risico op glassplinters in de injectievloeistof wanneer injectievloeistof uit een glazen ampul wordt opgetrokken;
 • gevaar voor het optrekken van kristallen / partikels bij moeilijk oplosbare injectievloeistoffen (bv. stollingsfactoren);
 • wanneer de fabrikant van de injectievloeistof het aanbeveelt. Vaak wordt dan de filternaald meegeleverd met de injectievloeistof.

Is er een uitvoeringsverzoek nodig?

Met ingang van 1 juli 2019, is de richtlijn voor uitvoeringsverzoeken gewijzigd. Voor injecteren is WEL een uitvoeringsverzoek nodig.

Reacties ( 2 )

 • Ma de Zwaan

  Bestaat er een onderzoek of casus over het gebruik van de opzuignaald met filter?
  Ik zoek informatie hierover voor mijn onderzoek over het gebruik van filternaalden.
  Wat is de reden voor verpleegkundigen om de opzuignaald met filter te gebruiken?

  • Daphne Verbeet

   Goedemorgen Ma de Zwaan,

   Ik zie helaas deze reactie nu pas, maar beter te laat dan nooit.
   Sinds 2012 is er een Europees Besluit “richtlijn veilige naalden”. Hieronder valt ook de opzuignaald met filter.

   Waarom een opzuignaald met filter gebruiken:
   1) Het risico op glassplinters in de injectievloeistof wanneer injectievloeistof uit een glazen ampul wordt opgetrokken is minder groot
   2) De opzuignaald met filter voorkomt het gevaar voor het optrekken van kristallen / partikels bij moeilijk oplosbare injectievloeistoffen. (bv. stollingsfactoren).
   3) Daarnaast is het zo dat wanneer de fabrikant van de injectievloeistof het aanbeveelt er ook vaak een filternaald wordt meegeleverd.

   Informatie over deze richtlijn vind je op: https://www.nhg.org/sites/default/files/content/nhg_org/uploads/achtergrondinformatie_veilige_naaldsystemen_2018.pdf

   Hopelijk kan je hier mee uit de voeten.

   Met vriendelijke groet,
   Daphne Verbeet
   Zuster-055

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.